“κάθε μέρα” του Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου

μιχαλοκοπουλος σημειωματα στην πέτρα 24grammata.com24grammata.com/ σύγχρονοι λογοτέχνες

γράφει ο Γιώργος Πρίμπας.

Διαβάστε όλη την εργογραφία (άρθρα, επιφυλλίδες, επιμέλεια ebook) του Γιώργου Πρίμπα στο 24grammata.com κλικ εδώ

Φαντάροι κάθε μέρα.

Πίσω στα 1918, στο δάσος του Κουρτόν, ο σημαντικότατος Ιταλός ποιητής Giuseppe Ungaretti χρειάζεται δέκα λέξεις (στο ιταλικό πρωτότυπο) για να γράψει ένα από τα ομορφότερα ποιήματά του, το: “Φαντάροι”

Φαντάροι (μετ. Φοίβου Πιομπίνου)
Έτσι σαν
τα φθινοπωρινά
στα δέντρα
φύλλα

βάζοντας ένα λιθαράκι και αυτός στα παγκόσμιο και πανάρχαιο οικοδόμημα της επιγραμματικής ή λίγο γενικότερα της ολιγόλεξης / ολιγόστιχης ποίησης.
Ένα οικοδόμημα που παίρνει δύναμη και από το γεγονός ότι ο αναγνώστης όταν διαβάζει ένα πολύ μεγάλο ποίημα, από ένα έπος μέχρι ένα σπονδυλωτό ή όχι ποίημα που απλώνεται σε πολλές σελίδες στη συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει αποσπάσματα.
Αυτό στο ολιγόστιχο ποίημα, το οποίο μάλιστα μπορεί να “γράφεται σε μία πέτρα”, είναι αδύνατο αφού είναι ιδιόφωνο, αν δεν είναι τότε δεν είναι ποίημα, και το μήνυμα  στον αναγνώστη αστραπιαίο.
Ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες νέους ποιητές και εκτός των άλλων έχει γράψει ορισμένα υπέροχα ολιγόστιχα ποιήματα, όπως το: “-κάθε μέρα-“, που περιλαμβάνεται στην ποιητική του συλλογή:  “Σημειώματα στην πέτρα” η οποία παρουσιάζεται αυτή τη βδομάδα στα 24Γράμματα.

– κάθε ημέρα – 
Περνούν οι μέρες
Σκόρπια φύλλα στην αυλή
Είναι φορές που βιάζονται τόσο
Ο αέρας τις ανακατεύει να μην τις ξεχωρίζεις
Ποιες Δευτέρες ποιες Τετάρτες
Δέντρο είσαι και ξέρεις πως η άνοιξη είναι μια μέρα μόνη της
κι ο θάνατος
το φύλλο που ποντάρει κανείς τα ρέστα του

Πέρασαν λοιπόν 96 χρόνια: δυο παγκόσμιοι πόλεμοι συν ένας ψυχρός πόλεμος συν τη φρίκη του ρατσισμού να κορυφώνεται και τέλος τον, με τη σφραγίδα της νέας τάξης, καπιταλισμό να ρίχνει κάθε μάσκα, ενός δήθεν ανθρώπινου προσωπείου, επιβάλλοντας τις προ δυο αιώνων συνθήκες δουλείας.
Τα φύλλα έπεσαν πια και φύλλα είμαστε όλοι. Σκόρπια φύλλα σ’ έναν κόσμο ισοπεδωμένο. Σκόρπια φύλλα στο βέβαιο της ξηρότητας των οποίων να ποντάρουμε τι;

Σημειώματα στην πέτρα, ποίηση
Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος

Free ebook- 24grammata.com
[κατέβασέτο]