Μαρία Ξυπολοπούλου: σύντομο βιογραφικό

xipolopulu 24grammata24grammata.com

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια, εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Συνεργάζομαι με σελίδες που έχουν σχέση με τα εικαστικά και την ειδησεογραφία.

 

Αναλυτικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
· Φοίτηση στο ελληνογαλλικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Άγιος Παύλος ( Πατήσια)
· Απολυτήριο Λυκείου από την Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ(Saint Joseph) (Βαθμός Απολυτηρίου 19,1/20). Χρονιά αποφοίτησης : 2009. Σύνολο μορίων εισαγωγής στη Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας 20871 με σειρά επιτυχίας 4.
· Πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, βαθμός πτυχίου 8,61 (Άριστα), διάρκεια σπουδών 7 εξάμηνα
· Τιμητική Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, 2011-2012.

ΕΙΔΙΚΕΣ xipolopulu 2 24grammataΓΝΩΣΕΙΣ (ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ)
· Συμπόσιο με θέμα <<Φόρος τιμής στον Albert Camus>> (Département de langue et littérature françaises, 2010)
· Συνέδριο με θέμα Dialogue des cultures dans l’espace méditerranéen et les Balkans: le français langue d’échanges et de partage ( Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, 2010)
· Σεμινάρια <<Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων>> και συμμετοχή στη Διημερίδα Εκδηλώσεων << Ημέρες Επιχειρηματικότητας>> από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ. (2012)
· Διάλεξη του Elie Cohen με θέμα ‘’Ευρώ: μια κρίση της διακυβέρνησης’’ ( Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 2012)
· Στρογγυλή τράπεζα ‘’ Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: από την οικονομία στην πολιτική’’ (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών,2012)
· Ημερίδα με θέμα Η δημιουργική ανάγνωση ως τρόπος σύνθεσης θεατρικού κειμένου για την σχολική παράσταση που διοργάνωσε ο χώρος παιδικής καλλιτεχνικής αγωγής << Το Πολύτεχνο>> (2013)
· Ημερίδα με θέμα Το παιδί και ο έφηβος στη σύγχρονη κοινωνία από το Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. (2013)
· Ημερίδα με θέμα Μαθησιακές Δυσκολίες: Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση από το Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (2013)
· Εκδήλωση για το έργο της Κική Δημουλά, οργάνωση από το Ίδρυμα Θεοχαράκη(2013)
· Διαλέξεις Αντι-διάλογοι Κύκλοι επιμόρφωσης εκδόσεις Gutenberg ( Οι απαρχές της νεοελληνικής διηγηματογραφίας, εναύσματα. Γραφή. Γλώσσα. Πρότυπα. Γ. Βιζυηνός , Emily Dickinson η μυστηριώδης φιγούρα της παγκόσμιας γραμματείας, Λογοτεχνία και κινηματογράφος, Μυθιστόρημα και σενάριο, Νέες Τεχνολογίες και Λογοτεχνία, Μεταφράζοντας μέσα στην ίδια γλώσσα: η ενδογλωσσική μετάφραση, Λογοτεχνικός κανόνας ή λογοτεχνικοί κανόνες; )
· Στρογγυλό τραπέζι με θέμα << Το κόμικ και η κρίση >> ( Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνα, 2013)
· Διαλέξεις στα πλαίσια του 5ου Ιβηροαμερικάνικου Festival LEA ( Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνα, 2013)
· Διάλεξη με θέμα το έργο του Henri Matisse , πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας Τέχνης Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (2012)