Η ιστορία του Κρουασάν (κορνέτο)

 24grammata.coκρουασαν 24γραμματαm/ ιστορία των λέξεων

Το κορνέτο (ιταλικά: cornetto) – λέγεται και κρουασάν ή μπριόζ, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους – είναι γλυκό ή αλμυρό έδεσμα, σε φόρμα μισοφέγγαρου

Στα γερμανικά αποκαλείται kipferl, στα ιταλικά: cornetto (από το γερμανικό “hornechen” (μικρό κέρας, στα γαλλικά: croissant (μτφ: “αυξανόμενο”, επηρεασμένο από τον κύκλο της σελήνης το μισοφέγγαρο, που “γεμίζει”καθημερινά)

Η παρουσία του kipferl στην Αυστρία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το κρουασάν, αντίθετα, πρωτοεμφανίζεται στη Γαλλία το 1839 ή το 1838, όταν ο αξιωματικός του στρατού August Zang ιδρύει τη Boulangerie Viennoise (: βιενέζικη ζαχαροπλαστική) στην οδό Richelieu 92 στο Παρίσι. Τότε, η Γαλλική εκδοχή του Kipferl βαφτίστηκε από τους Γάλλους ως Croissant (κρουασάν)

Κατά το μύθο η φόρμα του εδέσματος (το μισοφέγγαρο) οφείλεται στην έμπνευση των βιενέζων αρτοποιών το 1863, που έφτιαξαν αρτοσκευάσματα ή γλυκίσματα σε σχήμα ημισέληνου, για να γιορτάσουν την νίκη των αυστριακών στρατευμάτων κατά των Οθωμανών. Ο μύθος θέλει τους βιενέζους αρτοποιούς, οι οποίοι ξενύχταγαν για την κατασκευή του ψωμιού να ακούσουν τους Οθωμανούς, που έσκαβαν λαγούμια κάτω από τα πόδια τους και να ειδοποιήσουν το στρατό, δίνοντας τέλος στην πολιορκία της Βιένης από τον βεζίρη Μουσταφά Πασά. Μετά τη νίκη η αυτοπεποίθηση των Αυστριακών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η μισητή, για αυτούς, ημισέληνος έγινε γλυκό, για να βουτάνε το πρωινό τους (“piece of cake” θα λέγαμε σήμερα)