enCardia live στο Χαλάνδρι, Σάββατο 28 Απριλίου 2018, ώρα: 21:00

Παρουσίαση του νέου δίσκου τους “emigranti‘ .
Θα ακολουθησει μια μικρή εισαγωγή για το εργαστηρι χορού που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες στον Πολυχωρο Πολιτισμού 24γράμματα, στο Χαλάνδρι.
Θα παρουσιαστούν οι δύο βασικοί χοροί του Ιταλικού Νότου που σχετίζονται με τον ταραντισμό (το φαινόμενο της θεραπείας από …

Read the full story »
Α. Γλώσσα / Τέχνες

Α1. Ιστορία της Λογοτεχνίας Α2. Από τη Ζωή των Λέξεων Α3. Σύγχρονοι Λογοτέχνες Α4. Κινηματογράφος Α5. Θέατρο Α6. Φωτογραφία Α7. Ζωγραφική Α8. Μουσική Α9. Τραγούδι Α10. Μουσεία-βιβλιοθήκες Α11. Λόγος Α12. Εάν Α13. Μέση Ανατολή Α14. Ελπήνορες (άδοξοι δημιουργοί)

Β. Ιστορία

Β1. Αρχαιότητα Β2. Ιστορικά γεγονότα Β3. Ελλάδα 1821 – 1864 Β4. Ελλάδα 1940 – 1950 Β5. Ελλάδα 1967 – 1974 Β6. Ιστορικά ταξίδια Β7. Ιστορίες της Αθήνας Β8. Νυχτ. ζωή / Ιστορ. καφενεία Β9. Ιστορία του αυτοκινήτου Β10. Καστελόριζο Β11. Κύπρος Β12. Θρακικός ΑντίκΤυπος Β13. Βυζάντιο – Μεσαίωνας

Γ. Επιστήμη / Κοινωνική Ζωή

Γ1. Εκπαίδευση Γ2. Ειδική Εκπαίδευση Γ3. Θετικές επιστήμες Γ4. Ιατρική Γ5. Οικονομία Γ6. Πολιτική Γ7. Θρησκεία Γ8. Λαογραφία Γ9. Θέματα νεολαίας Γ10. Αθλητισμός Γ11. Φύση Γ12. Καλειδοσκόπιο Γ13. Πολιτικός Λόγος Γ14. Φύση και Στοχασμός

Δ. Ελληνισμός

Δ1. Ιστορία της ξενιτιάς Δ2. Θέματα αποδήμων Δ3. Καλλιτεχνική ζωή αποδήμων Δ4. Παλιννόστηση Δ5. Αλλοδαποί Ελληνόφωνοι Δ6. Η φυλή των Καλάς (Καλάσα) Δ7. Ελληνόφωνοι Κάτω Ιταλίας Δ8. ΜΜΕ Ομογένειας Δ9. Έλληνες Αμερικής Δ10. Έλληνες Αυστραλίας Δ11. Έλληνες Γερμανίας Δ12. Ξενόγλωσση Αρθρογραφία Δ13. Δημήτρης Τσαφέντας

Ε. Επικαιρότητα / free ebooks

Ε1. Επικαιρότητα Ε2. Βιβλιοπαρουσίαση Ε3. Αστικοί Μύθοι Ε4. Παυσίλυπος Λόγος Ε5. Ασήμαντα Πράγματα Ε6. Κύρια Ονόματα Ε7. Προσωπικότητες Ε8. 24grammata WebTV Ε9. Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ε10. Φωτογραφικά Albums Ε11. Free eBooks in Italiano Ε12. Ηλεκτρονικά Βιβλία (eBooks) Ε13. Free eBooks in English

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο
Στείλτε το άρθρο
Αρχική » 24γράμματα:, Δημήτρης Τσαφέντας

Ο τυραννοκτόνος Δημήτρης Τσαφέντας

Προστέθηκε από

24grammata.com / αφtafos01ιέρωμα: Τσαφέντας / Tsafentas (κλικ εδώ)

το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη ελευθεροτυπία, 18/10/ 2013

Σκότωσε στις 6.9.1966 τον εμπνευστή του απαρτχάιντ, πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χ. Φερβούντ

Η λήθη έχει σκεπάσει το όνομα της πιο αμφισβητούμενης προσωπικότητας της ελληνικής ομογένειας. Αναφερόμαστε στον Δημήτρη (Μίμη) Τσαφέντα, ο οποίος στις 6.9.1966 σκότωσε με 4 μαχαιριές τον πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φερβούντ (Dr. Hendrik Verwoerd), εμπνευστή του απαρτχάιντ και τυράννου των μαύρων της Αφρικής.

Πρόκειται για τη μοναδική δολοφονία πρωθυπουργού στην παγκόσμια Ιστορία που έλαβε χώρα μέσα στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια αγόρευσης του πρωθυπουργού.

Ο Τσαφέντας εργαζόταν ως υπηρετικό προσωπικό στο Κοινοβούλιο της Ν. Αφρικής, πλησίασε τον Φερβούντ, δήθεν για να του αλλάξει το ποτήρι με το νερό, και του κατάφερε τέσσερις θανάσιμες μαχαιριές.

Ο μιγάς Τσαφέντας (από Κρητικό πατέρα -Μιχάλη Τσαφαντάκη- και μητέρα από τη Σουαζιλάνδη) θα «περάσει» από τετραήμερη παρωδία δίκης. Οι δικαστές, για να μην τον ηρωοποιήσουν, δεν θα του υποβάλουν ούτε μία ερώτηση. Ο «δικαστής» θα δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «είναι σαν να υποβάλλεις ερωτήσεις σε έναν σκύλο».

Ο ελληνικής καταγωγής και παιδείας Τσαφέντας έμεινε 28 χρόνια σε φυλακή και ψυχιατρείο της Πρετόρια και πέθανε στις 10.10.1999. Τάφηκε δίχως ταφόπλακα με το όνομά του (έτσι τιμωρούν, ακόμα και σήμερα, τη μνήμη των «ατιμασμένων»).

Μόνο μια πέτρα με τον αριθμό J59, τον αριθμό του ως κρατουμένου, θα θυμίζει ότι εκεί από κάτω βρίσκεται η πιο αμφισβητούμενη ελληνική προσωπικότητα της Αφρικής.

Αμφισβητήθηκε και από τον συγκρατούμενό του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος συστηματικά και ρατσιστικά θα τον αποκαλεί «μπάσταρδο», «μιγά», «κολοράτο», φοβούμενος μη χάσει τη δόξα του από τον τυραννοκτόνο.

Τα κίνητρα του Τσαφέντα για άλλους ήταν πολιτικά (είχε διατελέσει μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος Ν. Αφρικής), για άλλους προσωπικά (αγαπούσε μια ιθαγενή, αλλά οι νόμοι του απαρτχάιντ δεν του επέτρεπαν να την παντρευτεί) και για άλλους ψυχιατρικά.

Ισως ήταν τρελός, ίσως ήταν παλικάρι. Ισως και τα δύο. Σε άλλες εποχές θα ονομαζόταν Αρμόδιος ή Αριστογείτων, σε άλλες Σχοινάς, σε άλλες Παναγούλης.

Στη δική μας, την εποχή των επιπόλαιων Λωτοφάγων, έμεινε ως J59 και σκεπάστηκε με τη λήθη των Ελλήνων και των Αφρικανών. Οπως και να ‘χει, οι τρελοί ή τα παλικάρια σαν τον Τσαφέντα είναι ο εφιάλτης του οποιουδήποτε αυταρχικού καθεστώτος, ακόμη και στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η όποια πολιτική, οικονομική, θρησκευτική εξουσία τούς σκεπάζει συστηματικά με τη χλεύη και τη λήθη.

Ο Τσαφέντας έχει τιμηθεί αρκετά από τους ξένους και ελάχιστα από τους Ελληνες. Εκτός από τα αφιερώματα στο διεθνή Τύπο, γράφτηκαν και τα ακόλουθα βιβλία (θεατρικά, μυθιστορήματα, μελέτες):

1. The Assassin: Α Story of Race and Rage in the Land of Apartheid, Henk Van Woerden, Dan Jacobson.

2. Granta 69: The Assassin (Granta: The Magazine of New Writing) [Paperback].

3. Ι. D. av Antony Sher. Account of the trial of Demitrios Tsafendas by Judge Wilfred Cooper who led his defence.

4. Living in Strange Lands: The Testimony of Dimitri Tsafendas. Anton Robert Krueger.

5. The Tragedy of Apartheid in South Africa: Hendrik F. Verwoerd and Dimitri Tsafendas Meet at the Crossroads. By Dickson Α Mungazi.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά καθώς και το υπό έκδοση θεατρικό «Ενας είμαι» των Απόστολου Θηβαίου και Γιώργου Δαμιανού, και το διήγημα «Ο Τσαφέντας» του Γιώργου Δαμιανού.

Πλήρης αναφορά στο http://www.24grammata.com/?cat=173