Παραστάσεις ενάντια στο φασισμό

 

αντιφασιστικο 24γραμματα24grammata.com/ επικαιρότητα

Αρκεί μια μέρα το χρόνο για να (κατά) φερόμαστε εναντίον του Φασισμού και να στηρίζουμε την Δημοκρατία μας; Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων μετά-καπιταλιστικών κοινωνιών είναι η Λήθη. Η μνήμη μας είναι μνήμη χρυσόψαρου και περιορίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, σε γεγονότα που άλλαξαν τη δική μας ζωή, θετικά ή αρνητικά. Τι γίνεται, όμως, με συλλογικά αγαθά που κατακτήθηκαν στο πιο μακρινό παρελθόν, σίγουρα όχι χτες; Για αυτά, ίσως, θα πρέπει να κολλήσουμε ένα χαρτάκι σαν και αυτό στην αρχή της σελίδας μας στο ψυγείο ή (για τους πιο προχωρημένους) να βάλουμε υπενθύμιση στο κινητό μας, για να θυμηθούμε όχι το ίδιο το γεγονός και τη σημασία του, αλλά την ημέρα εορτασμού του.

 

Το να ορίσουμε μια μέρα μνήμης κατά του φασισμού σημαίνει πως ξεχάσαμε πως η Δημοκρατία μας θέλει καθημερινό αγώνα για να επιβιώσει. Ο εκπαιδευτικός κόσμος στις μέρες μας βλέπει τα νούμερα της στατιστικής (που δείχνουν, όπως λένε, μια αλήθεια), σύμφωνα με τα οποία οι νεαρές ηλικίες ψηφίζουν σε μεγάλο ποσοστό ένα συγκεκριμένο φασιστικό κόμμα. Αλλά και στις πιο μικρές ηλικίες, που ακόμα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, το όνομα του εν λόγω κόμματος, το έμβλημα του, η ιδεολογία του και οι πρακτικές του γίνονται αντικείμενο συζήτησης και ενίοτε με θαυμασμό, από τους μικρούς μαθητές.

 

Η Δημοκρατία μας είναι το τελειότερο πολίτευμα και το μόνο που αρμόζει ιστορικά στους Έλληνες. Και είναι το καλύτερο πολίτευμα, παρά τις στρεβλώσεις του κατά καιρούς, γιατί σου δίνει το δικαίωμα με ελευθερία να επιλέγεις. Επιλέγω, όμως, σημαίνει έχω γνώση και δη ιστορική γνώση. Αλήθεια, λοιπόν, πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα παιδιά γνωρίζουν το αληθινό νόημα της Δημοκρατίας και κυρίως τις προϋποθέσεις της, για να μπορούν να απολαμβάνουν όσα απολαμβάνουν; Και το κυριότερο, πόσο σίγουροι είμαστε ότι γνωρίζουν το αληθινό νόημα του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και την ιστορική τους διαδρομή; Ίσως, η γνώση τους να σταματά με αίσθημα αποστροφής στο Χίτλερ και γι’ αυτό, νάναι καλά το λαμπερό Hollywood! Όμως, η ιδεολογία του Χίτλερ και όσα μας δίδαξε είναι απομεινάρι του παρελθόντος, που το βλέπουμε με ποπ κόρν και την παρέα μας σε μια ταινία που νοικιάσαμε για μια μέρα, ή οι μνήμες αυτής της εποχής και αυτής της πολιτικής μας στοιχειώνουν και σήμερα;

 

Η Ομάδα μας ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αναγνωρίζοντας τη σημασία ( με τη μορφή του κατ’ επείγοντος και χωρίς να υποβαθμίζουμε τη σημασία των άλλων μαθημάτων, θεωρητικών και θετικών ) της απόκτησης πολιτικής παιδείας από τα παιδιά μας, πιστεύει ότι πρέπει, πρωτίστως, οι μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά τις έννοιες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΝΑΖΙΣΜΟΣ, και όχι σαν ένα απλό μάθημα με στόχο την απόκτηση συσσωρευμένης γνώσης. Σίγουρα, η λύση του προβλήματος δεν είναι ένα ακόμα σχολικό μάθημα ή κάποια διδακτική ώρα όπου οι μαθητές θα σημειώσουν στο τετράδιο τους. Μέσα από μια δίωρη περίπου παρουσίαση στο σχολικό σας χώρο ή μέσα από ένα project προκαθορισμένων συναντήσεων, στις οποίες θα δουλέψουμε στο σχολείο μαζί με τα παιδιά και θα παρουσιάσουμε το έργο μας στη μαθητική κοινότητα, έχουμε ως στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν ιστορική γνώση, να νιώσουν και να συναισθανθούν, να προβληματιστούν ( πόσο αλήθεια το καταφέρνουμε αυτό στα πλαίσια της καθημερινής ταχύτατης για αυτούς εναλλαγής μαθημάτων και καθηγητών, με ενδιάμεσα, βέβαια, μικρά διαλλείματα;) και να σκεφθούν τον εαυτό τους, όχι ως μονάδα (αυτό μια χαρά το κάνουμε!), αλλά ως κομμάτι μιας ζωντανής κοινωνίας και έτσι, ελεύθερα να επιλέξουν την πολιτική πεποίθηση που αρμόζει σε αυτούς, όπως και στην πολιτεία που οραματίζονται. Γιατί άνθρωπος που δεν συν- αισθάνεται και δεν έχει ιστορική γνώση είναι καταδικασμένος να ζει ένα λευκό παρόν και ένα ζοφερό μέλλον.

 

Με εκτίμηση: Θωμάς Χριστιάς, Ιστορικός,

 

εκ της ομάδας Χρόνος Δράσεις Πολιτισμού.

 

 

τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932733587, 6973933877.