«Το στοίχημα της αναγέννησης – το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας», Γιάννης Μήτσιος

μητσιου 24γραμματα24grammata.com – βιβλιοπαρουσίαση

Το στοίχημα της αναγέννησης
Tο διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας
Γιάννης Μήτσιος

Ένα πολύ επίκαιρο βιβλίο για τις ταραγμένες εποχές που ζούμε αποτελεί η έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Γιάννη Μήτσιου, πολιτικού επιστήμονα, διεθνολόγου με τίτλο: «Το στοίχημα της αναγέννησης – το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας», από τις εκδόσεις Μελπομένη Διώτη. Μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας επιδιώκει να απαντήσει, με απλό και κατανοητό τρόπο, σε καθημερινά ερωτήματα όλων μας για τις πολιτικές εξελίξεις, τις διεθνείς σχέσεις, τα εθνικά μας θέματα, την παγκοσμιοποίηση, την οικονομία, γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και το ρόλο των θρησκειών στις διεθνείς εξελίξεις. Ο συγγραφέας με γλώσσα απλή μας ταξιδεύει στο δαιδαλώδη κόσμο των διεθνών σχέσεων με μια καθαρή και ελληνική ματιά στα γεγονότα. Η έκδοση περιλαμβάνει άρθρα και αναλύσεις που καλύπτουν την τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερα για την παρούσα κατάσταση, ο συγγραφέας αναλύει την Ελλάδα του σήμερα, τους οικονομικούς δείκτες, την εσωτερική κατάσταση της κοινωνίας, φωτίζει τις αιτίες που φτάσαμε έως εδώ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα και ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο περιγράφοντας τα παραδείγματα της Ισλανδίας και Ουγγαρίας.

[ Παρουσίαση βιβλίου ]
Πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι: «η κρίση που βιώνει η χώρα, τείνει να μετατραπεί από οικονομική και πολιτική σε κρίση επιβίωσης για την ίδια τη χώρα, τον τόπο και το μέλλον της. Ένας παλιός κόσμος πεθαίνει, κυοφορείται ένας καινούριος και η γέννα είναι ακόμα μακριά. Για την Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία του μνημονίου, της τρόικας και της πτώσης του ηθικού τις ολόκληρου λαού χειρότερα δεν μπορούσε να συμβεί. Η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και εθνική κρίση με την Τουρκία στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί την γενικότερη κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή και λόγων των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη».
Ως αιτίες της σύγχρονης αυτής τραγωδίας της χώρας, ο Γιάννης Μήτσιος θεωρεί τη διαφθορά, την υποτέλεια του πολιτικού συστήματος, τον εκβιαστικό έλεγχό του από ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και την ανάγκη αυτοσυντήρησης του.
Ο συγγραφέας προτείνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη των ηνίων και του μέλλοντος της χώρας από ανθρώπους που θα μπορέσουν να την οδηγήσουν στην αναγέννηση, ενώνοντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και του έθνους. Αυτό θα καταστεί λαϊκή απαίτηση πλέον και θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης ικανό να σώσει τη χώρα, που θα περιλαμβάνει:
Ηγεσία και όραμα.•Ισχυρές διεθνείς συμμαχίες σ’ έναν πολυπολικό κόσμο και • ενίσχυση της γεωπολιτικής και γεωοικονομική μας ισχύος.Εσωτερικές πολιτικές αλλαγές – νέο Σύνταγμα.• Οικονομική ανασυγκρότηση – εθνική στρατηγική ανάπτυξης.•
Επιθετική διεθνή πολιτική δημοσίων σχέσεων και προβολής της • χώρας.

Ο Γιάννης Μήτσιος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Σπούδασε δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις και Συγκριτική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνικοί και διεθνείς προβληματισμοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» και Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος».
Εκδόσεις: Διώτη Μελπομένη, Πατησίων 5, Τ.Κ. 10431, Αθήνα
Τηλ.: 210 52 34 439, Fax: 210 52 43 400