“Σε λίγους στίχους κουρνιασμένος”, Βασίλης Κομπορόζος

κομποροζος 24γραμματα“Σε λίγους στίχους κουρνιασμένος”
Βασίλης Κομπορόζος

Free ebook- 24grammata.com
[κατέβασέτο]
ηλ. εκδόσεις  24grammata.com (σειρά εν καινώ)

αριθμός σειράς 53, ημ. έκδοσης: 15/09/2013

Εξώφυλλο: Πηγές Μόκιστας, Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
ISBN: 978-960-92318-1-7
Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.

Διαβάστε το κριτικό σημείωμα του Απόστολου Θηβαίου κλικ εδώ

Σύντομη εισαγωγή
Σύντομη ολιγόστιχη ποίηση: Μέχρι ποιου αριθμού στίχων μπορεί ένα ποίημα να χαρακτηριστεί σύντομο; Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Και γιατί μικρά, σύντομα ποιήματα; Αυτό είναι πιο εύκολο, αν και υποκειμενικό όπως και η ποίηση και η τέχνη γενικότερα. Οι απαντήσεις πολλές σαν τα διάφορα μονοπάτια που ξανοίγει μπροστά μας η ποίηση και σε μια εισαγωγή, σαν τούτη εδώ, πρέπει να συμπυκνωθούν σαν ένα ολιγόστιχο ποίημα μεστό ουσίας  και – πράγμα πολύ δύσκολο! – πεμπτουσίας!
Προσωπικά, η ολιγόστιχη ποίηση μου προσφέρει μεγάλη απόλαυση, με τέρπει με τη συντομία της, τη συμπύκνωση που δύναται να παράσχει ανάμεσα στο στίχο και το νόημα, μεταξύ σημαίνοντος και σημαινομένου. Στις δικές μου απόπειρες, αυτό, φυσικά, θα το κρίνει ο αναγνώστης. Μου ασκεί μια ακατανόητη και ακαταμάχητη έλξη, την οποία δεν μπορώ να εξηγήσω επακριβώς, σαν τον έρωτα, το ανεξήγητο και δυσερμήνευτο πάθος, πέρα από κάθε λογική και αμφιβολία.
Η σύντομη ποίηση είναι σαν ένα σκίρτημα, ένα αποτύπωμα χρονικό στο τετράδιο αισθημάτων της καρδιάς, ένα ίχνος παλλόμενου αίματος της ψυχής πάνω στο χαρτί, μια σύλληψη στίχου, η οποία μάλιστα, παρά τη φαινομενική απλότητά της μπορεί να κρύβει από πίσω της χρόνια ολόκληρου μόχθου.
Κι αυτή η σύλληψη της στιγμής μας οδηγεί στο περίφημο χαϊκού για το οποίο ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά και το αρκετά παλαιότερό του τάνκα. Με μορφικό σχήμα 3 στίχων με 5-7-5 συλλαβές ανά στίχο το χαϊκού, και 5 στίχων με 5-7-5-7-7 συλλαβές το τάνκα, παρά τη ‘στενότητα’ χώρου, προσφέρουν πεδίο για ποιητική ανθοφορία και νοηματική υψηγορία. Για την ακρίβεια, το χαϊκού εκφράζει πιο πολύ το αποτύπωμα της στιγμής, την αίσθηση εν τη γενέσει και τη ολοκληρώσει της ενώ το τάνκα διέπεται από μια φιλοσοφικότερη χροιά, για να διατυπώσουμε κάπως αδρά κάποια βασική τους διαφορά.
Μολονότι πάντα με σαγήνευε η ολιγόστιχη ποίηση μόλις τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα συστηματικά με το είδος. Το χαϊκού, ιδίως, νιώθω πως μου προσέδωσε φτερά, νέους ορίζοντες και καινούρια επίπεδα στο πολυεπίπεδο πολύεδρο της ποίησης. Μου δίδαξε πώς να αποτυπώνω τη στιγμιαία αίσθηση και με αυτή την αίσθηση σκαλωσιά να κατασκευάζω τα δικά μου ποιήματα.
Προσωπικά, ανέκαθεν επεξεργαζόμουν καιρό τα ποιήματά μου, πράγμα που όμως ισχύει πιο πολύ για τα πολύστιχα (που σκοπεύω να εκδώσω στο μέλλον) και όχι τόσο για τα μικρά.
Έχω διαβάσει πολλά σύντομα ποιήματα, ανάμεσα στα οποία και επιγράμματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, καθώς και χαϊκού και τάνκα Γιαπωνέζων και όχι μόνο ποιητών, πολλά εκ των οποίων τα θεωρώ αριστουργήματα αλλά και αρκετά που με αφήνουν ασυγκίνητο. Ευελπιστώ πως τα ποιήματα της συλλογής τούτης, να μην αφήσουν ασυγκίνητους τους αναγνώστες! Χρειάζεται, όμως, μια απαραίτητη διευκρίνιση. Τα περισσότερα χαϊκού και τάνκα της παρούσας συλλογής σε κάποια μόνο σημεία μοιάζουν με τα αντίστοιχα Γιαπωνέζικα. Γι’ αυτό, για να είμαι ειλικρινής ως προς τα εν λόγω είδη, προτιμώ τα δικά μου δείγματα να τα αποκαλώ ‘σαν χαϊκού’ και ‘σαν τάνκα’!
Όσον αφορά την οργάνωση των ποιημάτων, τώρα,  η πρώτη ενότητα αποτελείται από τα Γιαπωνέζικης τεχνοτροπίας ποιήματα, βαλμένα ανά σελίδα είτε με βάση τη νοηματική τους σύνδεση και κοινό τίτλο (αποκλίνοντας από τα παραδοσιακά χαϊκού και τάνκα) είτε απλά γιατί έτσι μου υπαγόρευσε η στιγμή, ενώ ακολουθούν τα υπόλοιπα (μεγαλύτερα) σύντομα ποιήματα  σε μια δεύτερη ενότητα. Καλή ολιγόστιχη ανάγνωση με πολύστιχους – ελπίζω στοχασμούς.

Βασίλης Κομπορόζος
Αγρίνιο 19 Απριλίου 2013

Free ebook- 24grammata.com
[κατέβασέτο]

ηλ. εκδόσεις  24grammata.com (σειρά εν καινώ)