21 Απριλίου 2013 (η φετινή, μαύρη, επέτειος βρίσκει την ελληνική κοινωνία πιο χουντική από ποτέ)

24grammata.com-πολιτικός Λόγος

Διαβάστε το αφιέρωμα του 24grammata.com στην περίοδο 1967-1974 κλικ εδώ

21 Απριλίου 2013

(η φετινή, μαύρη, επέτειος βρίσκει την ελληνική κοινωνία πιο χουντική από ποτέ)

γράφει ο Γιώργος Πρίμπας

Στην Ελλάδα σήμερα καλλιεργούνται περί τα 12.000 στρέμματα με φράουλα και αποδίδουν περί τους 42.000 τόνους. Για τη συγκομιδή των φραουλών απαιτούνται 75 περίπου μεροκάματα ανά στρέμμα (πηγή).

Αυτό σημαίνει ότι κάθε στρέμμα καλλιέργειας με φράουλες αποδίδει 3.500 κιλά φράουλες, οι οποίες πωλούνται στα μάρκετ προς 2,20 ευρώ, το κιλό (η τιμή είναι από μάρκετ της Καλλιθέας της 20ης Απριλίου 2013 για φράουλες προέλευσης Μανωλάδας) αποφέροντας συνολικά 7.700 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μεροκάματα των εργατών βρίσκονται στα 22 ευρώ, το συνολικό εργατικό κόστος για τη συγκομιδή για κάθε στρέμμα καλλιέργειας με φράουλες ανέρχεται στα 1.650 ευρώ, δηλαδή συνιστά το 21,4% στην τελική τιμή πώλησης.

Και για αυτό το 21,4%, και μάλιστα για να μη δοθεί σε ανθρώπους, που το δούλεψαν, και το δούλεψαν πολύ σκληρά, σηκώθηκαν όπλα εναντίον τους και σκότωσαν.

Σίγουρα για να φτάσουν στο ράφι οι φράουλες θα υπάρχουν και άλλα κόστη (συντήρηση εγκαταστάσεων, λιπάσματα, ποτιστικά, μεταφορικά, κέρδος πωλητή), αλλά από ό,τι φαίνεται στα αφεντικά αυτό το 21,4% του εργατικού κόστους ενοχλεί και για αυτό σηκώθηκαν τα όπλα και σκοτώθηκαν εργάτες.

Αυτό το 21,4% (*) εργατικό “κόστος” είναι ακριβώς, και από ό,τι φαίνεται μόνον αυτό, που βάλλεται σήμερα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και μας παρουσιάζεται, για να μείνουμε στην Ελλάδα, ως το πρόβλημα (το ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…), το οποίο η τρικομματική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και το κεφάλαιο γενικότερα έχει αναλάβει να λύσει.

Αυτοί που πυροβόλησαν στη Μανωλάδα δεν είναι κάποιοι τυχαίοι εγκληματίες.

Αυτοί που πυροβόλησαν στη Μανωλάδα δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να υλοποιούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα.

Αυτοί που πυροβόλησαν στη Μανωλάδα και σκότωσαν εργάτες είναι μέρος της “λύσης”, όπως επιδιώκουν να την εφαρμόσουν παντού. Μία λύση την οποία ήδη εφαρμόζουν και δυστυχώς χωρίς αντίσταση.

Αυτή λοιπόν η πολιτική, που εκφράζεται μέσω της επιβολής της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, δεν είναι μία ακόμα χούντα, είναι Η ΧΟΥΝΤΑ. Μια χούντα ομπρέλα πασών των “χουντών”, οπότε λυπάμαι αλλά δε θα συμμεριστώ τους πολιτικούς λόγους των σημερινών εξουσιαστών για τη σημερινή επέτειο. Εξάλλου, το να εστιάζεις αποκλειστικά σε επιμέρους (μικρο)χούντες μάλλον στρεψοδικείς και στρεψοδικείς εσκεμμένα.

(*) το 21,4 περιέχει και το 21 και το 4 (Απρίλης). Τυχαίο;