ΤΟΠΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ, Γεώργιος Ζιώγας και Μιχάλης Ζιώγας

24grammata.com – φύση

γράφει ο Βοντένιος Κώστας

EΙΚΟΝΕΣ ΤΟΠΙΟΥ
ΤΟΠΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ
Προστασία-Ανάδειξη Τουρισμού, Γεωργίας, Φυσικού Περιβάλλοντος
Συγγραφείς: Γεώργιος Ζιώγας – Γεωλόγος, Εδαφολόγος CAU
Μιχάλης Ζιώγας – Γεωπόνος ΑΠΘ

Το παρόν βιβλίο περιγράφει, με εικόνες και κείμενο, φυσικά και ημιφυσικά τοπία μιας έκτασης στον Όλυμπο. 249 έγχρωμες φωτογραφίες απεικονίζουν την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος μιας περιοχής του Ολύμπου.  Είναι πρακτικό, πρωτότυπο και συνοπτικό. Καλύπτει με εικόνες και κείμενο την επιχειρηματολογία της σημασίας του τοπίου και των περιβαλλοντικών μέσων (έδαφος, νερό, αέρας, βλάστηση) για μια υγιή διαβίωση του ανθρώπου και των οργανισμών. Αποτελεί ένα εξαιρετικό, παραστατικό, ζωντανό και καινοτόμο έργο.
Οι συγγραφείς  προβάλλουν έναν τόπο με ιδιαίτερα φυσικά κάλλη, ο οποίος σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις και κανόνες, χαρακτηρίζεται από υψηλό δυναμικό αναψυχής και διασκέδασης, καθώς και έρευνας για τον τουρισμό, τη γεωργία και το περιβάλλον. Λόγω της πολυετούς επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας, σε παγκοσμίου κύρους ανώτατα εκπαιδευτικά – ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, κατέχουν την ιδιαίτερη ικανότητα, να επεξεργάζονται ένα τέτοιο πολύπλοκο θέμα με σαφήνεια ώστε ο αναγνώστης  – θεατής: α) να βρίσκει εύκολα προσέγγιση στο θέμα, β) να αντιλαμβάνεται τη σημασία του και γ) να μεταφέρει τον εαυτό του με τη φαντασία του στο πεδίο της φύσης. Με επιδεξιότητα και επικέντρωση αναδεικνύουν συνοπτικά αλλά με επιστημονική ακρίβεια και θεματολογία, τις πολλαπλές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των φυσικών στοιχείων, του περιβάλλοντας και του ανθρώπου.
Έντονες ποιοτικές εικόνες, μαγεύουν τον παρατηρητή,  αναπτύσσουν αισθητική ικανοποίηση, τον μεταφέρουν  στο φυσικό τοπίο και αποκαλύπτουν το μεγαλείο του κόσμου που τον περιβάλλει. Κατορθώνουν να δημιουργήσουν με ευχάριστο τρόπο μια πραγματική εικόνα του τοπίου που  επικρατεί  στην  περιοχή.
Θα σας ταξιδέψει μέσω των εικόνων σε μοναδικά τοπία  και αξιοθέατα. Το ταξίδι αυτό αποτελείται από ένα καταπληκτικό συνδυασμό από φυσικά στοιχεία (δένδρα, θάμνοι, βότανα, ρυάκια, ρέματα, γεωλογικοί σχηματισμοί), πολιτιστικά μνημεία (εκκλησίες, εξωκκλήσια, γραφικά κτίρια) και ποικίλα τοπία (τουριστικά, αγροτικά, δασικά). Πρόκειται για μια περιοχή με άπειρες φυσικές ομορφιές, εντυπωσιακά τοπία και φιλόξενους κατοίκους.
Βασικός στόχος του βιβλίου είναι:
i.    Να τονίσει την επίδραση των περιβαλλοντικών μέσων έδαφος, νερό, αέρας, βλάστηση και κλίμα καθώς και άλλων παραγόντων όπως φυσικά μνημεία, χώροι λατρείας, παραδοσιακά κτίρια κ.τ.λ. στη δημιουργία και διαμόρφωση των εικόνων ενός τοπίου, καθώς και στις ψυχοπνευματικές και βιολογικές δραστηριότητες των έμβιων όντων.
ii.    Να αναδείξει περιοχές με ιδιαιτερότητες ως τουριστικούς, αγροτικούς και θρησκευτικούς προορισμούς.
iii.    Να προβάλλει την σημασία του τοπίου και των περιβαλλοντικών μέσων για υγιή διαβίωση των οργανισμών και του ανθρώπου.
Ο στόχος επιτυγχάνεται με την περιγραφή των τοπίων μέσω εικόνων, με τον σχολιασμό της σημασίας και της επίδρασης που ασκούν στην ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και με τον ερμηνευτικό κατάλογο ειδικών όρων.
Απέραντες παραλίες με καθαρά νερά και καθαρές αμμουδιές, πεδιάδες με αγροτικές καλλιέργειες, πλαγιές και βουνά με ιδιαίτερη βλάστηση, φυσικά στοιχεία και μνημεία, εκκλησίες και ιστορικά μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωλογικοί-εδαφολογικοί και βοτανολογικοί σχηματισμοί, καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα, προσκαλούν για αναψυχή και διασκέδαση κατηγορίες πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι αναζητούν ξεκούραση, ανάπαυση, γνώση, μόρφωση, άθληση, περιήγηση, περιπέτειες, περίπατο κ.ά., σε ένα ποικιλόμορφο φυσικό και ημιφυσικό τοπίο του Ολύμπου.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό όπως φοιτητές, μαθητές, γεωπόνους, γεωλόγους, γεωγράφους, δασολόγους, βιολόγους, περιβαλλοντολόγους, οικολόγους, επιχειρηματίες τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκκλησιαστικούς και σχολικούς φορείς, αγρότες, επαγγελματίες, καθώς και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου και των επερχόμενων γενεών, την υγεία και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, συντάχθηκε δε ενσυνείδητα με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι κατανοητό από κάθε αναγνώστη.

Tο blog του βιβλίου είναι το: olympustopia.blogspot.gr