Ανήλικος κρατούμενος στην τελική προκριματική φάση για την Εθνική Ομάδα Μαθηματικών

24grammata.com/ εκπαίδευση

Μια φυλακή με ελεύθερα μυαλά. Ένα σχολείο πρότυπο μίμησης

…Να’ σαι καλά αγόρι μου όπως και να σε λένε, Βασίλη, Βαγγέλη, Βαρνάβα…. (κάποιοι σε προστατεύουν  και καλά κάνουν). Μας θύμισες ότι υπάρχετε κι εσείς. Νέοι κρατούμενοι που έχουν κάνει λάθος, αλλά ζητούν στήριξη (από εμάς τους  αλάθητους) φωνάζοντας με την ψυχή σας ότι εμείς μπορούμε να προσπαθήσουμε να σας εμπιστευθούμε για να σας δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία…

   Αγαπητοί φίλοι,
στις μέρες μας η ηλεκτρονική αλληλογραφία μάς επιτρέπει να ενημερωνόμαστε για ζητήματα που δε θεωρούνται μείζονα ώστε να προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης – ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν  με μνημόνια, περικοπές μισθών, έκτακτους φόρους κλπ.
Σήμερα το βλέμμα μου έπεσε σε ένα τέτοιο mail που εμείς οι εκπαιδευτικοί ονομάζουμε ‘βάλσαμο’.
Τίτλος του: Αποτελέσματα Ευκλείδη.
Αποστολέας: η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής.
Συνημμένα (2): Ευκλείδης, Αρχιμήδης.
Ήδη οι μυημένοι θα έχετε καταλάβει το περιεχόμενο του μηνύματος. Ανάλογα μηνύματα θα έχουν σταλεί από όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης στα σχολεία που ανήκουν στην περιφέρειά τους. Και εξηγούμαι για τους μη μαθηματικούς: το πρώτο συνημμένο με τίτλο ‘Ευκλείδης’ αφορά στους επιτυχόντες  της 2ης φάσης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται δηλαδή για τους μαθητές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην 3η φάση-στο διαγωνισμό του ‘Αρχιμήδη’ (δεύτερο συνημμένο) από όπου θα προκύψουν και τα βραβεία αλλά και η εθνική ομάδα μαθηματικών.  Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα mail γεμάτο ελπίδα και φως.  Τα παιδιά μας αγωνίζονται, προσπαθούν σε πείσμα των καιρών και των δύσκολων καταστάσεων. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους τους νέους και τις νέες μας.
Κι ενώ κάπου εδώ το κείμενο κανονικά θα τελείωνε, το βλέμμα μου σταμάτησε στην τελευταία γραμμή-στη θέση των μαθητών της Γ’ Λυκείου της Ανατολικής Αττικής που θα λάβουν μέρος στον ‘Αρχιμήδη’: ένα όνομα, ή μάλλον όχι ακριβώς όνομα, αλλά τα αρχικά ενός ονόματος: Κ.Β, και ένα σχολείο, αυτό χωρίς αρχικά: Γυμνάσιο-Λύκειο Ε.Κ.Κ.Ν.Α (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα). Το αναφέρω γιατί με ξάφνιασε πολύ. Να’ σαι καλά αγόρι μου όπως και να σε λένε, Βασίλη, Βαγγέλη, Βαρνάβα…. (κάποιοι σε προστατεύουν  και καλά κάνουν). Μας θύμισες ότι υπάρχετε κι εσείς. Νέοι κρατούμενοι που έχουν κάνει λάθος, αλλά ζητούν στήριξη (από εμάς τους  αλάθητους) φωνάζοντας με την ψυχή σας ότι εμείς μπορούμε να προσπαθήσουμε να σας εμπιστευθούμε για να σας δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία. Σου εύχομαι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της τρίτης φάσης του διαγωνισμού (είσαι άλλωστε ήδη νικητής), καλή επιτυχία στη ζωή σου μετά τη φυλακή και, καθώς  φοιτάς στη Γ’ Λυκείου, καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εύχομαι επίσης στους καθηγητές σου να έχουν δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις που ακούω πως έχει το σχολείο τους.

Για το Γυμνάσιο-Λύκειο Ε.Κ.Κ.Ν.Α (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα) διαβάστε και εδώ

καθώς και εδώ

η φωτογραφία είναι από γκράφιτι στο προαύλιο του Ε.Κ.Κ.Ν.Α (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα). Το φιλοτέχνησαν οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με τους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών