“Η Ελληνίς κρεολή χορεύει στο ταψί” του Γιάννη Ρεμούνδου

“Η Ελληνίς κρεολή χορεύει στο ταψί” η νέα  ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρεμούνδου από τις ηλ. εκδόσεις  24grammata.com (σειρά εν καινώ)
24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

 

Ακολουθεί απόσπασμα από τον πρόλογο του Απόστολου Θηβαίου για το έργο του Γιάννη Ρεμούνδου, “Η Ελληνίς κρεολή χορεύει στο ταψί” για να διαβάσετε ολόκληρο το προλογικό σημείωμα κλικ εδώ

…Με τον ταξικό και φυλετικό όρο «κρεολοί», νοούνται τα μέλη της αριστοκρατίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά την περίοδο της ισπανικής επικυριαρχίας. Πρόκειται για τους Ισπανούς, οι οποίοι είχαν γεννηθεί στις χώρες εξάπλωσης του ισπανικού στέμματος Πρόκειται δηλαδή για τους λευκούς κατοίκους των περιοχών αυτών. Στην κοινωνική διαβάθμιση έστεκαν ανάμεσα στους Ισπανούς, πλούσιους γαιοκτήμονες και τους εξαθλιωμένους ιθαγενείς.Οι γόνοι των κρεολών σπούδαζαν στα κορυφαία, ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενώ οι κατοικίες τους συνιστούσαν δείγματα πλούσιας, αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής. Εντούτοις και παρά το υψηλό, βιοτικό και παιδευτικό τους επίπεδο οι κρεολοί δεν κατόρθωσαν ποτέ να ανακαλέσουν με επιτυχία τις ιδεολογικές αφετηρίες της Γαλλικής Επανάστασης και να διασπάσουν τον αποκλεισμό τους από τις διοικητικές και οικονομικές εξουσίες, οι οποίες ασκούνταν κατ΄αποκλειστικότητα από τους Ισπανούς. Παρά την αντίδραση και τη θέσμιση των απαιτήσεών τους διατήρησαν το ρόλο μιας ενδιάμεσης, κοινωνικής τάξης, δίχως να πραγματώσουν μια σπουδαία αναβάθμιση.
Στην περίπτωση του Γιάννη Ρεμούνδου, και σε συνάρτηση πάντοτε με το καυστικό περιεχόμενο των ποιητικών πονημάτων του, ο όρος δύναται να αποχαρακτηρίσει με έναν τρόπο περιεκτικό τη σύγχρονη, ελληνική αντίφαση της ευμάρειας από τη μια, αλλά και της περιθωριοποίησης από την άσκηση της κεντρικής εξουσίας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως με τον τίτλο της συλλογής ο Ρεμούνδος δεν στηλιτεύει μονάχα την ελληνική πραγματικότητα, αλλά καυτηριάζει με ευθύτητα τις ευρωπαϊκές πρακτικές, οι οποίες στοχεύουν σε ένα διαρκή και ασφυκτικό έλεγχο των δημόσιων πραγμάτων, θέτοντας υπό διωγμό το «ελληνικό» στοιχείο. Το έδαφος δεν θα μπορούσε να σταθεί περισσότερο πρόσφορο. Πνευματικός μαρασμός, η αλόγιστη και στείρα προσκόλληση στην παράδοση που μεταβάλλεται βαθμιαία σε έναν τελικά ενσαρκωμένο ολοκληρωτισμό, οι μακρυσμένοι, γενναίοι συγγενείς, ο σοφός εμπειρισμός της ιστορίας που δεν κατέστη ποτέ συνείδηση, το δράμα ενός κόσμου που δεν κατόρθωσε ποτέ να ακεραιώσει την ύπαρξή του, λόγω μιας αισθητηριακής εντροπίας, ενός μαρασμού φύσεως γενετικής, μιας αποχαυνωμένης εσωτερικής ζωής που κατέστησε οξύτερο το μαρασμό….η συνέχεια εδώ

“Η Ελληνίς κρεολή χορεύει στο ταψί” η νέα  ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρεμούνδου από τις ηλ. εκδόσεις  24grammata.com (σειρά εν καινώ)
24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]