Ο Γ. Δαμιανός συνομιλεί με τον Ν. Σαραντάκο

 Συζητητές: Νίκος Σαραντάκος , Γιώργος Δαμιανός
εικονολήπτης: Μπάμπης Παρίσης
Διάρκεια 45:20
για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata.com cultureWebTV

 

Όσοι αγαπούν  το Λόγο, τη Γλώσσα και το σοβαρό διαδίκτυο γνωρίζουν τον Νίκο Σαραντάκο ως έναν καταξιωμένο συγγραφέα αλλά και συνεπέστατο μπλόγκερ.
Διατηρεί, ακόμα,  τον πρώτο αξιόλογο ιστότοπο www.sarantakos.com/- αποθετήριο γνωστών και άγνωστων κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας, αν και τελευταία έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι με το ιστολόγιο του” Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία” sarantakos.wordpress.com και επικοινωνεί καθημερινά με τα μέλη του του ιστολογίου.

Προσωπικά είχα ενθουσιαστεί με το βιογραφικό του. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός και μετά στράφηκε στη Φιλολογία. “Να ένας πραγματικός εραστής του Λόγου”, σκέφτηκα. Ένας πραγματικά Φίλος του Λόγου με λιτή και πρακτική σκέψη, όπως είναι η δομή της γλώσσας και όπως πρέπει να είναι η καλή Λογοτεχνία.   Ζει και εργάζεται στο Λουξεμβούργο (μεταφραστής στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο). Αντιπροσωπεύει τον ξενιτεμένο Έλληνα, τον Ελληνα που βοηθά τα ελληνικά γράμματα και όχι αυτόν που τα προβάλλει για να αποκτήσει ψευδαίσθηση ανωτερότητας.
Με αυτές τις σκέψεις και άλλες πολλές έστειλα πρόσκληση στον Νίκο Σαραντάκο (για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata.com cultureWebTV) και εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Μιλήσαμε για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, προσπαθήσαμε να σχολιάσουμε κάποια από τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Αναφερθήκαμε στα προβλήματα του διαδικτύου. Σχολιάσαμε τους μπλόγκερς και το περίφημο θέμα της ανωνυμίας τους. Αναλύσαμε τα συγγραφικά έργα του, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την “αλληλογραφία του Μότσαρτ” σε μετάφραση και λεπτομερή σχολιασμό του Ν. Σαραντάκου και βέβαια σχολιάσαμε αστικούς μύθους (ο λόγος του Κίσινγκερ, το Hellenic quest, το μονοτονικό και η “πραξικοπηματική επιβολή του”, ο Ισίδωρος Πόσδαγλης, γιατί λέμε: “χρωστά της Μιχαλούς”, “πράσινα άλογα ή πράσσειν άλογα”, τι είναι η “κατσιφάρα”, το “ζνίχι” και πολλά άλλα

Αυτά και άλλα πολλά θα τα βρείτε στα βιβλία του
1. Το αλφαβητάρι των ιδιωματικών εκφράσεων, εκδ Δίαυλος
2. Η γλώσσα μετ εμποδίων, εκδ. Εικοστού Πρώτου
3. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία
4. Λέξεις που χάνονται, εκδ. εικοστού πρώτου

Η συνομιλία έγινε στα γραφεία του 24grammata.com (Μαρούσι/ Αττικής, 02/01/2013)

Αναδημοσιεύσεις άρθρων του Νίκου Σαραντάκου στο 24grammata.com θα βρείτε εδώ

Ταινία τίτλων Simone Massi – Sigla della 69ª Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia .