Ποια ήταν η Ζωζώ Νταλμάς (Ζωή Σταυρίδου), η σχέση της με τον Κεμάλ, το “κορίτσι” του “sante” και άλλα

24grammata.com- νυχτερινή ζωή/ ιστορικά καφενεια

Ποια ήταν η Ζωζώ Νταλμάς (Ζωή Σταυρίδου), η σχέση της με τον Κεμάλ, το “κοριτσι” του “sante” και άλλα
Αντιγόνη Καράλη

Η ιστορία της θρυλικής πρωταγωνίστριας Ζωζώς Νταλμάς, ο έρωτάς της με τον Ατατούρκ, οι περιπέτειες μτης ζωής της σ’ ένα βιβλίο που ετοιμάζουν ο Βασίλης Κολοβός και ο Δημήτρης Ιβάνωφ.

Η Ζωζώ Νταλμάς έζησε μεγάλες δόξες στη ζωή της, γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής της και αγαπήθηκε από πολλούς. Οπως λέγεται, έγινε και το κορίτσι της «Sante», αυτό στο γαλάζιο φόντο με την ξανθιά κόμη, τα κόκκινα χείλη και το φιλήδονο βλέμμα, το οποίο ακόμη και σήμερα «στολίζει» το κόκκινο πακέτο

Αγώνας για επιβίωση, σκηνή-παρασκήνια, έρωτες, ειδύλλια, περιπέτειες και ματαιότητες. Αυτός είναι ο άξονας του βιβλίου για τη Ζωζώ Νταλμάς που ετοιμάζουν ο Βασίλης Κολοβός και ο χορευτής και χορογράφος Δημήτρης Ιβάνωφ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Πρόκειται για την ξεχωριστή και συγκλονιστική ιστορία της θρυλικής πρωταγωνίστριας της ελληνικής οπερέτας (όπως η ίδια δήλωνε), μιας «πριμαντόνας» η οποία είχε διακριθεί και σε άλλα είδη θεάτρου, όπως και στον κινηματογράφο.

«Ατίθαση, τολμηρή, απρόοπτη, αθυρόστομη, αλλά πάνω απ όλα ανθρώπινη» τη χαρακτηρίζει ο Βασίλης Κολοβός, φίλος της από το 1976 έως τον θάνατό της.

«Είναι πολύπλευρη και πολυδιάστατη η ζωή της Ζωζώς κι αυτή θέλουμε να φωτίσουμε με αυτό το βιβλίο», τονίζει. Από πού κληρονόμησε όλη αυτή την εκρηκτική προσωπικότητα;

Από τον Τσερκέζο παππού της που ήταν γλεντζές, γυναικάς, εκκεντρικός, ασίκης; Από τη Ρουμάνα γιαγιά της; Από τους Μακεδόνες γονείς της; Αγνωστο.

«Από τη γέννησή της στην Κωνσταντινούπολη και τα 12 πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, από τη δεκαετία του 30 που μεσουρανούσε στη σκηνή μέχρι το τελευταίο αντίο από τούτη τη ζωή, μια ζωή που η Ζωζώ τη γεύτηκε όσο, ίσως, καμία άλλη γυναίκα», όλα αναφέρονται με λεπτομέρειες στον τόμο.

Η Ζωζώ Νταλμάς έζησε μία πλούσια ζωή, χωρίς φραγμούς και προκαταλήψεις και πέθανε σε οίκο ευγηρίας το 1988.

Το βιβλίο βασίζεται στο πλούσιο αρχειακό υλικό (προγράμματα, εφημερίδες, περιοδικά), προσωπικές αφηγήσεις και δεκάδες φωτογραφίες που η ίδια η Ζωή Σταυρίδου (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα) κληροδότησε στον πιστό της φίλο (από το 1955) Δημήτρη Ιβάνωφ με ιδιόγραφη διαθήκη, «ένα υλικό που φωτίζει άγνωστες πλευρές της ζωής της», όπως τονίζει ο τελευταίος.

«Μέσα σε μια μικρή βαλίτσα μου έφερε τα απομνημονεύματά της, για να μιλήσω, όταν θα ερχόταν η ώρα, για κείνη, με αλήθεια». Κι αυτό είναι που υπογραμμίζει ο κ. Ιβάνωφ. Το «με αλήθεια». Εκείνος ήταν, μαζί με τον Βασίλη Κολοβό και τον Αρτέμη Μάτσα, που βρέθηκε στο πλευρό της στα δυσκολότερα χρόνια της ζωής της, όταν έχασε το φως της. Εκείνος, μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, της έκλεισαν τα μάτια.

Αν το βιβλίο θα αναφερθεί σε «πιπεράτες» λεπτομέρειες και περιστατικά, όπως τον θυελλώδη έρωτά της με τον Κεμάλ Ατατούρκ; «Γι αυτόν τον έρωτα πολλοί την κατηγόρησαν και λίγοι την επαίνεσαν, κάτι που ήταν αδιάφορο για τη Ζωζώ», εξηγεί ο Βασίλης Κολοβός.

Και ο Δημήτρης Ιβάνωφ τονίζει ότι η Ζωζώ Νταλμάς του έλεγε πολλές φορές πως «η ιδιωτική μου ζωή ανήκει σε μένα».

Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι «στην Γκεστάπο δεν κατέδωσε συναδέλφους της, με αποτέλεσμα από το πολύ ξύλο να χάσει το παιδί που είχε μέσα της κι ήταν τεσσάρων μηνών, ούτε ότι βάφτισε δεκάδες ορφανά ή μη παιδιά, ότι πάντρεψε και προίκισε δεκάδες άπορα ζευγάρια, ότι επιδιόρθωσε ολόκληρο γηροκομείο, ότι βοήθησε πολλούς συναδέλφους της, ακόμα και στο τέλος της ζωής της από την πενιχρή της σύνταξη. Γιατί η Ζωζώ έδινε, προσέφερε όπου μπορούσε, δίχως να λογαριάζει το χρήμα».
Το βιβλίο ετοιμάζεται με τη βοήθεια της ηθοποιού και θεατρολόγου Λίλας Σταμπούλογλου και με τη νομική αρωγή της δικηγόρου Σωτηρίας Γκιζάνη.

εφημ εθνος

διαβάστε επίσης κλικ εδώ