Ο Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με τον Περικλή Κοροβέση

Ο  Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με το συγγραφέα Περικλή Κοροβέση για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata culture WebTV 
Συζητητές: Περικλής Κοροβέσης, Γιώργος Δαμιανός
σκηνοθέτης: Μανώλης Δημελλάς
φωτογραφίες: Καλλιόπη Μαλλόφτη
Διάρκεια: 54:08

Η συνομιλία διεξήχθη στην οικία του Π. Κοροβέση (κέντρο Αθήνα), 1612/2012
“…ο κοινωνικός αγώνας δεν είναι για κοινωνική δικαίωση. Είναι για δικαίωση του εαυτού σου. Αν περιμένεις κοινωνική δικαίωση χάθηκες…”
Όταν ακούς το ονοματεπώνυμο “Περικλής Κοροβέσης” σου έρχονται στο μυαλό λέξεις όπως: “Χούντα, βασανιστήρια, ανένταχτος, αριστερός, περιθώριο, ανθρώπινα δικαιώματα, αντιεξουσιαστής , διαδηλώσεις, λαϊκές οργανώσεις, πάλη ενάντια στο κατεστημένο”.
Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό οι συνεργάτες του 24grammata.com (M.Δημελλάς, Κ. Μαλλόφτη, Γ. Δαμιανός) επισκέφτηκαν το Περικλή Κοροβέση στην οικία του (στο κέντρο της Αθήνας) στις 16/12/ 2012, αλλά προς έκπληξη τους, εκτός από τα παραπάνω συνάντησαν έναν Κοροβέση να μιλά για “εσωτερικό αγώνα” . Ο ίδιος λέει κάπου προς το τέλος της συνέντευξης: “…ο κοινωνικός αγώνας δεν είναι για κοινωνική δικαίωση. Είναι για δικαίωση του εαυτού σου. Αν περιμένεις κοινωνική δικαίωση χάθηκες…”

Δείτε τον Περικλή Κοροβέση, όπως δεν τον έχετε δει και ακούσει ποτέ. Ο άνθρωπος Κοροβέσης, ο ερωτικός συγγραφέας, ο στοχαστής, ο ιδεολόγος, ο διανοούμενος δημοσιογράφος…
Το μεγαλείο, όμως, του ανθρώπου Κοροβέση φάνηκε, όταν έσβησε η κάμερα και το μικρόφωνο. Αν και τον συναντούσαμε πρώτη φορά, δεν είχαμε καμία προηγούμενη επαφή ή σύσταση μας κράτησε δυο ώρες όχι για να μιλήσει αλλά για να ακούσει. Σερβίριζε ο ίδιος, σαν καλός οικοδεσπότης, το κρασί και ρώταγε για τα πάντα. Ρώταγε επίμονα για το διαδίκτυο, για την επαγγελματική μας κατάσταση, αν τα βγάζουμε πέρα, αν μας προβληματίζει κάτι και με απόλυτη ηρεμία άκουγε και μίλαγε ελάχιστα.
Άσχετα με το αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τις ιδέες του δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι είναι ο ίδιος μπροστά και πίσω από την κάμερα. “Άνθρωπος που αγαπά τον Άνθρωπο”, αυτό, άλλωστε, δε σημαίνει να είσαι Αριστερός;
Ταινία τίτλων Simone Massi – Sigla della 69ª Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia .