Ο Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με τον Χισάμ Νταρουίζ

Ο Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με τον Χισάμ Νταρουίζ για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata culture WebTV

Συζητητές: Χισάμ Νταρουίζ / (Hisham Darwish)Γιώργος Δαμιανός

σκηνοθέτης: Μανώλης Δημελλάς

φωτογραφία: Καλλιόπη Μαλλόφτη

Διάρκεια: 10:01

Αίγυπτος πάλλεται από τους επαναστατικούς στίχους του Σολωμού


Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα μακρυά από το μίζερο (άλλοτε νεόπλουτο, νυν νεόφτωχο αλλά πάντα μίζερο) ελληνικό κράτος. Είναι η Ελλάδα που ωθεί νέους ανθρώπους να αφιερώσουν ολόκληρη τη ζωή τους για να γνωρίσουν έστω και ένα μικρό μέρος του μεγαλείου της. Είναι η Ελλάδα των Τεχνών και των Γραμμάτων. Είναι η Ελλάδα που στηρίζεται στην αγάπη και το μεράκι όλων των ελληνιστών ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους. Το 24grammata.com με όποια μέσα διαθέτει προσπαθεί να προβάλλει αυτή την “άλλη Ελλάδα” αλλά κυρίως να προβάλλει τους αφανείς ήρωες της. Με αυτές τις σκέψεις πήγαμε να βρούμε τον μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Αιγυπτου στην Αθήνα και αναπληρωτή καθ. Πανεπιστημίου του Καΐρου δόκτωρ Χισάμ Νταρουίζ ( Dr. Hisham Abdel Alim Bakr Darwish)

Εμείς επιθυμούσαμε να βρούμε την “άλλη” Ελλάδα και εκείνος μας μίλησε για μια άλλη Αίγυπτο. Για την Αίγυπτο που πάλλεται από τους επαναστατικούς στίχους του Σολωμού (ναι καλά διαβάσετε, ο ίδιος, άλλωστε, είναι μεταφραστής του Σολωμού, του Κορνάρου και του Καβάφη στα Αραβικά). Μια Αίγυπτο που καμαρώνει για τον Καβάφη, μια Αίγυπτο που αναζητά την Ιστορία της και μέσα από την ελληνική ιστορία.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι στα μάτια του είδαμε την αγάπη για οτιδήποτε ελληνικό. Στα νιάτα του, και τα άπταιστα ελληνικά του, καταλάβαμε ότι το φως του ελληνισμού παραμένει άσβηστο στην ανθρωπότητα. Καταλάβαμε, τέλος, ότι από την Αίγυπτο γνωρίζουμε ελάχιστα και παραποιημένα. Πέρα από τους Φαραώ, τη μαντίλα, τις θρησκευτικές ακρότητες υπάρχει μια “άλλη” Αίγυπτος που αναμένει να την γνωρίσουμε…

H συνομιλία έγινε στο Μορφωτικό Κέντρο Αιγύπτου (Αθήνα, 8/12/2012)

ταινία τίτλων:Simone Massi – Sigla della 69ª Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia