Ο πρυτ. Θεοδόσης Πελεγρίνης στο 24grammata.com

Ο Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με τον πρυτ. κ. Θεοδόση Πελεγρίνη (για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata culture WebTV )

Συζητητές: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Γιώργος Δαμιανός

σκηνοθέτης: Μανώλης Δημελλάς

φωτογράφος: Καλλιόπη Μαλλόφτη

Στο 24grammata.com ορισμένοι δεν ήθελαν και άλλοι δεν πίστευαν ότι θα καταφέρναμε να έχουμε μια συνομιλία με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Τελικά, στείλαμε μια πρόσκληση για παραχώρηση συνέντευξης και δεν ελπίζαμε να είχαμε απάντηση: “Θα χαθεί στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα του Πανεπιστημίου”, σκεφτήκαμε, και σε όλους ήρθαν στο μυαλό εικόνες γραμματείας των πανεπιστημιακών μας χρόνων. Διαψευστήκαμε. Δεν πέρασαν παρά δυο μέρες και λάβαμε email από τον ίδιο τον πρύτανη. Άμεσος, ευθύς, εγκάρδιος. Γνώστης της διαδικτυακής πραγματικότητας, μας συγχαίρει και μας εμψυχώνει στην προσπάθεια μας και δέχεται να μιλήσει για το 24grammata WebTV. Κλείσαμε αμέσως το ραντεβού.

Η “δημοσιογραφική” προετοιμασία μας ήταν ένα δράμα. Ψάχνοντας και ρωτώντας φίλους, πανεπιστημιακούς και μη, άκουσα, κυρίως, αρνητικά σχόλια.

“θα σας δεχθεί στο γραφείο ή στο θέατρο”, μου έλεγαν με φτηνή ειρωνεία. Κανένας δεν είχε διαβάσει τίποτα από τα έργα του, ούτε και οι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι του, αλλά όλοι είχαν “κάτι” να του προσάψουν. Στο ίντερνετ, παντού η φωτογραφία του στην σκηνήτου θεάτρου καθήμενος σε μια πολυθρόνα με μια κόκκινη κουβέρτα στα πόδια. Όσο τον μελετούσα τόσο πιο πολύ θύμωνα με τους κριτικούς του. Ακόμα και αν διαφωνείς, δεν έχεις παρά να του αναγνωρίσεις ότι είναι παρών στην επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου όχι ως υπάλληλος αλλά ως δημιουργός. Και οι δημιουργοί έχουν δικαίωμα και στο λάθος ακόμα. Έπειτα ήταν και αυτή η κρύα μονοτονία στην κριτική που του έκαναν, πουθενά δεν υπήρχε η κριτική αμφισβήτηση, που με έκανε να τον προσεγγίσω πιο φιλικά

Δευτέρα μεσημέρι φτάσαμε στο γραφείο του, στα Προπύλαια. Να ‘ταν οι εικόνες με τα σκουπίδια στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης, να ‘ταν οι γνωστές εικόνες των πανεπιστημιακών μας σχολών, περίμενα να δω ένα μισοδιαλυμένο κτήριο, “άσυλο” αναρχοαυτόνομων και προσφύγων. Εκλπηξη πρώτη: Τα πάντα ήταν στη θέση τους και πεντακάθαρα.

“Ο κ. Πρύτανης είναι σε ορκωμοσία μου” είπε η προσωπική του γραμματέας, “περιμένετε στο διάδρομο και θα σας ειδοποιήσω”. Τρεις άνθρωποι εργάζονταν στη γραμματεία και πραγματικά δε σήκωναν κεφάλι. Τα πάντα και εδώ καλονοικοκυρεμένα. Στο διάδρομο περίμενα με τους συνεργάτες μου (Μ. Δημελλάς, Κ. Μαλλόφτη) μαζί με κάποιους φοιτητές.

Σε λίγο βλέπουμε να έρχεται ο Πρύτανης προς το μέρος μας. Τσιμπιόμαστε “μη μου πεις ότι θα μας προϋπαντήσει κιόλας”. Ο Πρύτανης μας καλοσωρίζει, μας λέει να περάσουμε στο γραφείο, αλλά δεν έχει βγει για μας. Βρίσκεται στο διάδρομο για να δώσει εξηγήσεις στους φοιτητές του για κάποιο διαδικαστικό φοιτητικό θέμα. Μιλά με ευγένεια προς τους φοιτητές του, με υπομονή και με τη μέγιστη σοβαρότητα. Ξανατσιμπιόμαστε. Στη δεκαετία του ’80 για να μιλήσεις στη γραμματέα του Πρύτανη έπρεπε να βάλεις μέσον. Αυτό, μάλλον, θα εννοούν ότι τούτος είναι διαφορετικός…

Ακολούθησε η συζήτηση στο γραφείο του, την οποία και θα παρακολουθήσετε ολόκληρη. Είναι η πρώτη φορά που δόθηκε το μικρόφωνο στον Πρύτανη να μιλήσει και να εκθέσει τις απόψεις του, δίχως να τον πετσοκόψουν για να βγάλουν “κάτι που να πουλάει”. Του υποσχεθήκαμε ότι θα την παρουσιάσουμε ολόκληρη και “ας την κρίνουν οι θεατές”. Είναι πράγματι θλιβερό να ΄σαι Πρύτανης Πανεπιστημίου, πολυγραφότατος λογοτέχνης και επιστήμονας, και ο πολύς κόσμος να σε γνωρίζει μέσα από τις μονόλεπτες χλευαστικές ατάκες της τηλεορασης ή από τις βαθυστόχαστες κοινωνικές αναλύσεις ενός μεγάλου πολιτικού οραματιστή του επιπέδου του κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Και αυτή, ακριβώς, είναι κατάντια μας…

Πάντως, από τη συζήτηση με τον κ. Θεοδόση Πελεγρίνη κρατώ τη συμβουλή του προς τους νέους: “ de omnibus dubitandum” / “για τα πάντα πρέπει να αμφιβάλλουμε”. Και αυτό ισχύει και για αυτά που διαβάσατε εδώ και για αυτά που θα δείτε στο βίντεο (Γ. Δαμιανός)

Η συζήτηση έγινε στις 10/ 12/ 2012, στο γραφείο του πρύτανη (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Ταινία τίτλων Simone Massi – Sigla della 69ª Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia .