O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στο 24grammata culture WebTV

Γιώργος Δαμιανός συνομιλεί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata.com cultureWebTV
Συζητητές: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Δαμιανός
σκηνοθέτης: Μανώλης Δημελλάς
φωτογράφος: Καλλιόπη Μαλλόφτη

Διάρκεια:  23:54

Οι συνεργάτες του 24grammata.com cultureWebTV (Γιώργος Δαμιανός, Μανώλης Δημελλάς και Καλλιόπη Μαλλόφτη) επισκέφτηκαν έναν καλό τους φίλο, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,  με τον οποίο συνομίλησαν με απλότητα και οικειότητα φίλων δίχως άσκοπες ευγένειες και τυπικότητες. Ο Λαυρέντης ήταν πραγματικά χείμαρρος στις αναλύσεις του για την πολιτική και καλλιτεχνική κατάσταση του τόπου.
Μας παρουσιάζει τη φετεινή παράσταση (2012) και τους συνεργάτες του: Παντελίδης, Παπίου, Σταρόβας, Opera Chaotique
Στη συνέχεια απαντά με αμεσότητα σε όλες τις ερωτήσεις του Γιώργου Δαμιανού. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις τυπικότητες μιας κλασικής συνέντευξης και ο Λαυρέντης ανταποκρίθηκε με τη φυσικότητα του λόγου που θα χαρακτήριζε μια φιλική κουβέντα.


Μιλά για την κρίση, τα αίτια και τις ευθύνες μας. Πιστεύει ότι πρόκειται για μία “τεράστια μπλόφα”, μια “παγκόσμια καμόρα”, που έχει επιτεθεί στη Ελλάδα. “Μαθανε πως …. και πλάκωσαν και οι ….” τονίζει με πάθος για την κατάσταση μας. Καυτηριάζει τις ευθύνες των πολιτικών αλλά και τις δικές μας. Αναφέρεται στους αγανακτισμένους  και τη “χρυσή αυγή” (αναγνωρίζει ότι δεν είναι το μοναδικό δείγμα της πολιτικής κατάντιας μας). Με ακομπλεξάριστη συμπεριφορά, αναγνωρίζει τον πολιτικό στίχο του Νότη Σφακιανάκη, ενώ για τον Γαϊτάνο επαναλαμβάνει το χιλιοειπωμένο ότι θα “υπερασπιστώ το δικαίωμα σου να λες τη γνώμη σου ελεύθερα…”. Δεν ασχολείται υπερβολικά με το διαδίκτυο, ενώ τονίζει ότι έχει “ηθικό ενδοιασμό” με το παράνομο “κατέβασμα” στο διαδίκτυο. Για το ρεμπέτικο δηλώνει, με σεμνότητα ότι είναι “άσχετος”.
Βάλαμε τον Λαυρέντη να μας διηγηθεί την ιστορία ορισμένων τραγουδιών του και κυρίως να αναφερθεί στους στιχουργούς (τους σημαντικούς και αφανείς ήρωες του ελληνικού τραγουδιού)
για τον Ισαάκ Σούση αναφέρει ότι του χρωστάει πολλά και ότι έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καλλιτεχνική του ζωή. Για τον Σπυρόπουλο και το “εκεί στο Νότο” αναφέρει ότι είναι το πιο αγαπημένο του τραγούδι. Για τον Γεωργακόπουλο (τι ζητάω μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω) επιφυλάσσει εξομολογητικό τόνο

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικός, όταν αφιερώνει στους γονείς του το “πόσο σε θέλω” και στην κόρη του “τα μάτια δίχως λογική”

Η συζήτηση έγινε στις 01/ 12/ 2012, στο κέντρο Ζυγός (Αθήνα).
Συζητητές: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Δαμιανός
σκηνοθέτης: Μανώλης Δημελλάς
φωτογράφος: Καλλιόπη Μαλλόφτη
για την εκπομπή ΣΥΝομιλίες του 24grammata.com cultureWebTV

ταινία τίτλων:Simone Massi – Sigla della 69ª Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia

 

 

 

 

 

 

 

 





http://www.youtube.com/watch?v=J6W2pWos5-k