Η unicef Eλλάδος στηρίζει το αφιέρωμα του 24grammata.com για την παιδική εργασία και κακοποίηση

Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται  το ποιητικό έργο της Elizabeth Barrett Browning. «The Cry of the Children» σε μετάφραση της Γιάννας Πρίμπα, από τις ηλ. εκδόσεις 24grammata.com, Αυτή τη μοναδική έκδοση προλογίζει ο γενικός διευθυντής της Unicef Ελλάδας ο κ. Ηλίας Λυμπέρης. Ο κ. Λυμπέρης υποστηρίζει  θερμά την πρωτοβουλία του 24grammata.com με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ζήτημα της παιδικής εργασίας και κακοποίησης.

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή της UNICEF Ελλάδος, κ. Ηλία Λυμπέρη.

Υποστηρίζουμε θερμά την πρωτοβουλία του 24grammata.com με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ζήτημα της παιδικής εργασίας και κακοποίησης.

Σε αυτή την προσπάθεια η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου The Cry of the Children” της Elizabeth Barrett Browning στα ελληνικά μέσα από τη σπουδαία δουλειά της Γιάννας Πρίμπα, δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να αναστοχαστούμε τις ευθύνες μας για την προστασία της παιδικής ηλικίας από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

Πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ διαπίστωσε πως η βία κατά των παιδιών λαμβάνει χώρα μέσα στην ίδια την οικογένεια, στα σχολεία ή άλλους εκπαιδευτικούς χώρους, σε ιδρύματα, σε χώρους εργασίας και αλλού. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε κάθε χώρα του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτιστικών ή εθνολογικών χαρακτηριστικών χωρίς καμία εξαίρεση. Μεταξύ των σημαντικών στοιχείων της μελέτης αυτής:

  • Περίπου 275 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες σκηνών ενδοοικογενειακής βίας στα σπίτια τους, συνήθως μεταξύ των γονέων τους.

  • Μέχρι και το 65% των παιδιών σχολικής ηλικίας ανέφεραν πως έχουν πέσει θύματα τρομοκράτησης λεκτικά ή φυσικά.

  • Εκτιμήσεις της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας δείχνουν πως 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας (στοιχεία 2002).

Τα αποτελέσματα της βίας στα παιδιά μπορεί να εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις και πολλά χρόνια αργότερα: Προβλήματα υγείας, τραυματισμοί, δυσκολία προσαρμογής με άλλους ανθρώπους, μαθησιακά προβλήματα, αδυναμία συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα ή τάσεις αυτοκτονίας και ροπή προς επικίνδυνες συνήθειες όπως η χρήση ναρκωτικών.

Ερχόμενοι στο θέμα της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO) φέρουν σε 126 εκατομμύρια τα παιδιά που κάνουν επικίνδυνες εργασίες. Η ILO επίσης εκτιμά πως 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας, πως 1,8 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στην πορνεία και την πορνογραφία και πως 1,2 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα εμπορίας και διακίνησης (trafficking).

Στην υποσαχάρια Αφρική περισσότερο από ένα τρίτο των παιδιών εργάζονται. Περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου της παιδικής εργασίας αφορούν το γεωργικό τομέα. Τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές – κορίτσια κυρίως – αρχίζουν τη γεωργική εργασία στην ηλικία των 5-7 ετών. Εντούτοις, τα αγόρια εργάζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια επειδή συμμετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Εκείνα που συμμετέχουν στις οικιακές εργασίες, είναι σε συντριπτικό ποσοστό τα κορίτσια.

Εκατομμύρια παιδιά κοπιάζουν σε σπίτια ιδιωτών ως οικιακοί βοηθοί και υπηρέτες. Η φύση της εργασίας αυτής καθιστά αδύνατη την εκτίμηση του αριθμού τους, όμως εκτιμάται πως περισσότερα κορίτσια κάτω των 16 ετών εμπλέκονται σε αυτή τη μορφή εργασίας από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

 

Δράσεις της UNICEF

Η UNICEF αναπτύσσει πολλές και ποικίλες δράσεις για την προστασία των παιδιών από την παιδική εργασία και εκμετάλλευση.

  • Βοηθάει τις μητέρες με μικροδάνεια να αποκτήσουν μια δική τους δουλειά ώστε να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο και να προστατεύσουν καλύτερα τα παιδιά τους.

  • Στέλνει τα παιδιά στο σχολείο, που αποτελεί το πιο προστατευτικό περιβάλλον γι’ αυτά, ενώ συγχρόνως τα βοηθά να διεκδικήσουν τα προς το ζην από καλύτερη θέση.

  • Βοηθά τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης φιλοξενώντας τα σε ειδικά κέντρα προστασίας όπου τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη αλλά και κατάρτιση.

  • Υλοποιεί διασυνοριακά προγράμματα σε αστυνομικούς και άλλους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση των παιδιών που διακινούνται από χώρα σε χώρα για εκμετάλλευση.

  • Πιέζει τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα κάνοντας πιο αυστηρή τη νομοθεσία ώστε να μειώνεται το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

  • Τέλος, με τα προγράμματά της για την υγεία και την παιδεία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας που αποτελεί τη βασική αιτία του φαινομένου.

Η UNICEF με τη συμβολή και συμπαράσταση των φίλων και υποστηρικτών της στην Ελλάδα και τον κόσμο θα συνεχίσει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά.