Η Επιλεκτική μας Τυφλότητα.

 
24grammata.com 
κείμενο/ φωτογραφία: Μανώλης Δημελλάς
 
Διαβάστε όλη την εργογραφία του Μανώλη Δημελλά  στο24grammata.com κλικ εδώ
 
Είναι στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας που ο δήμαρχος της πόλης, Γιόν Γκνάρ, εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης του Gay Pride, με το κόκκινο κραγιόν του, με ένα απίθανο φόρεμα, γυναικείο, φυσικά ξανθιά περούκα και από το πρώτο-πρώτο άρμα που επέβαινε υποσχέθηκε ακόμη και από ένα γιοτ σε κάθε ψηφοφόρο.Ένας κωμικός, ηθοποιός, στο τιμόνι δίχως στερεότυπα μακριά από σχήματα που να οδηγούν μοναχά σε αγγυλώσεις.Λίγο πιο νότια στο κέντρο της Αθήνας, στον Ταύρο στο «άβατο», οι Ρομά καίνε λάστιχα, σκουπίδια, καλώδια και αν τολμήσει να ξεστομίσει, έστω και για αστείο, κάποιος μια μορφή καταστολής, μια επέμβαση ίσως θεωρηθεί δεξιός, φασίστας και αντιδημοκράτης.Δεν είναι οι διοξίνες και οι φουροξίνες προκαλούν καρκίνους και άλλα που ακόμη δεν τα γνωρίζουμε, είναι που πνίγουμε κάθε φορά τα θέλω μας πίσω από καλοσχηματισμένα στερεότυπα.Κλισέ θα γράψει ο διαφωνών, ναι, για τράβα να καπνίσεις το τσιγαράκι σου με την φραπεδιά σου (σόρυ φρέντο) στον Ταύρο και τα λέμε.

Σε μια χώρα που κλείνει την Ακρόπολη με τις μεγάλες θερμοκρασίες, ενώ με τις βροχές οι λιμνούλες στο δρόμο μπορεί να είναι πιο βαθιές και από το μπόι μας, μοναχά τα μπάνια του λαού έχουν ενδιαφέρον.

Έτσι είναι και η επιλεκτική τυφλότητα μας, σαν την περίφημη δημοκρατία μας, που σταματά, σκοντάφτει στην διαφορετική άποψη που πιθανά έχει ο διπλανός μας. Τότε δεν έχει δικαίωμα, δεν έχει ρόλο, μοναχά η συνασπισμένη ανοησία μας μετρά.

Μα η καρδιά του τόπου μετακόμισε πιο νότια,στα μικρά νησιά μας.

Στην τελευταία έκθεση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου της χώρας μας και για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 όλα φελλοπλέουν.

Οι ιδιοκτήτες, χαμένοι, στην περσινή χρονιά έκλεισαν σε ποσοστό 90% με αρνητικούς ισολογισμούς. Οι πράκτορες δείχνουν δόντια, ρίχνουν τις ήδη χαμηλές τιμές ή κλείνουν γραφεία. Οι εργαζόμενοι χρεώνονται τα περισσότερα λάθη αφού στους περισσότερους τόπους δεν υπάρχουν ούτε συλλογικά όργανα για να πουν μια κουβέντα, άλλωστε σε τι γλώσσα αφού είναι και αλλοδαποί.

Στο κλείσιμο μαθαίνω για το ακριτικό νησί που έχει, έβγαλε κανονικό κονδύλι για την μπάντα που θα παιανίσει στο τελικό τοπικό ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Ίσως ο δήμαρχος του Ρέικιαβικ να μας είναι λίγο προχώ, λιγάκι προχωρημένος, αλλά δεν πάμε και εμείς άσχημα, μπορούμε να τον συναγωνιστούμε, ακόμη και αφορίζοντας όλους εκείνους που δεν τους γουστάρουμε.