Διηγήµατα,  Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ
αγορά σε όλα τα βιβλιοπωλεία και
on line κλικ εδώ (κούριερ / δωρεάν ταχυδρομικά για όλη την επικράτεια)
τηλεφωνική παραγγελία (αντικαταβολή) στο τηλ.: 210 612 70 74
Οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν τα διηγήματα της πρώτης ελληνιδας πεζογράφου, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Για πρώτη φορά, οι σύγχρονοι αναγνώστες, έχουν …

Read the full story »
Α. Γλώσσα / Τέχνες

Α1. Ιστορία της Λογοτεχνίας Α2. Από τη Ζωή των Λέξεων Α3. Σύγχρονοι Λογοτέχνες Α4. Κινηματογράφος Α5. Θέατρο Α6. Φωτογραφία Α7. Ζωγραφική Α8. Μουσική Α9. Τραγούδι Α10. Μουσεία-βιβλιοθήκες Α11. Λόγος Α12. Εάν Α13. Μέση Ανατολή Α14. Ελπήνορες (άδοξοι δημιουργοί)

Β. Ιστορία

Β1. Αρχαιότητα Β2. Ιστορικά γεγονότα Β3. Ελλάδα 1821 – 1864 Β4. Ελλάδα 1940 – 1950 Β5. Ελλάδα 1967 – 1974 Β6. Ιστορικά ταξίδια Β7. Ιστορίες της Αθήνας Β8. Νυχτ. ζωή / Ιστορ. καφενεία Β9. Ιστορία του αυτοκινήτου Β10. Καστελόριζο Β11. Κύπρος Β12. Θρακικός ΑντίκΤυπος Β13. Βυζάντιο – Μεσαίωνας

Γ. Επιστήμη / Κοινωνική Ζωή

Γ1. Εκπαίδευση Γ2. Ειδική Εκπαίδευση Γ3. Θετικές επιστήμες Γ4. Ιατρική Γ5. Οικονομία Γ6. Πολιτική Γ7. Θρησκεία Γ8. Λαογραφία Γ9. Θέματα νεολαίας Γ10. Αθλητισμός Γ11. Φύση Γ12. Καλειδοσκόπιο Γ13. Πολιτικός Λόγος Γ14. Φύση και Στοχασμός

Δ. Ελληνισμός

Δ1. Ιστορία της ξενιτιάς Δ2. Θέματα αποδήμων Δ3. Καλλιτεχνική ζωή αποδήμων Δ4. Παλιννόστηση Δ5. Αλλοδαποί Ελληνόφωνοι Δ6. Η φυλή των Καλάς (Καλάσα) Δ7. Ελληνόφωνοι Κάτω Ιταλίας Δ8. ΜΜΕ Ομογένειας Δ9. Έλληνες Αμερικής Δ10. Έλληνες Αυστραλίας Δ11. Έλληνες Γερμανίας Δ12. Ξενόγλωσση Αρθρογραφία Δ13. Δημήτρης Τσαφέντας

Ε. Επικαιρότητα / free ebooks

Ε1. Επικαιρότητα Ε2. Βιβλιοπαρουσίαση Ε3. Αστικοί Μύθοι Ε4. Παυσίλυπος Λόγος Ε5. Ασήμαντα Πράγματα Ε6. Κύρια Ονόματα Ε7. Προσωπικότητες Ε8. 24grammata WebTV Ε9. Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ε10. Φωτογραφικά Albums Ε11. Free eBooks in Italiano Ε12. Ηλεκτρονικά Βιβλία (eBooks) Ε13. Free eBooks in English

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο
Στείλτε το άρθρο
Αρχική » 24γράμματα:, Κριτικές - Γνώμες - Απόψεις, Σύγχρονοι Λογοτέχνες

“Αυταπατεώνας κατά συρροή ”

Προστέθηκε από

Εάν (ένθετο του 24grammata.com)

 Με αφορμή την ποιητική συλλογή “ημeρολόγιο στρώμαtος.κομ” του Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου.

για να διαβάσετε το “ημeρολόγιο στρώμαtος.κομ” του Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου κλικ εδώ

γράφει ο Γιώργος Πρίμπας

“Η πρώτη εντύπωση συνιστά μία ηγετική εκτίμηση ενός έργου” [Απόστολος Θηβαίος] και αυτό επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα και στην ποιητική συλλογή “ημeρολόγιο στρώμαtος.κομ” του Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου.
Δεν είναι η πρώτη φορά, μάλλον είναι κάτι που πολλοί ποιητές άμεσα ή έμμεσα φροντίζουν να επισημαίνουν (βλέπε επίσης και το αφήγημα “Τη γλώσσα μου έδωσαν…” από το βιβλίο “Στο Ακρωτήρι” της Γεωργίας Συλλαίου της σημερινής μας παρουσίασης στο ένθετο e-magazine “Εάν”), που ο ποιητής αισθάνεται και κοινοποιεί πως μόνη η γραφή, εν τέλει και η γλώσσα, είναι ανεπαρκής να εκφράσει πλήρως αυτό που θα ήθελε να “εκφέρει” αφού απουσιάζουν οι εκφράσεις του σώματος και ο τρόπος ομιλίας.
Ο Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος ήδη από τους πρώτους στίχους του πρώτου ποιήματος της συλλογής, -περιληπτικά-, γράφει:
“τα σύμφωνα στον πυθμένα τροφή για τα σφουγγάρια
τα φωνήεντα στα φτερά των γλάρων
πώς να τραγουδήσει κανείς κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας;”
κι επαναλαμβάνει λίγο μετά, στο -translation (μέχρις εκεί)-
“δε μου φτάνουν σημειογραφίες και γλώσσες”.
Αυτό όμως που αξίζει να σημειώσουμε εδώ είναι πως ο ποιητής δεν αρκείται σε μία αναφορά αλλά, μέσω της έξοχης σύλληψης του για το διαχωρισμό και τοποθέτηση των συμφώνων στον πυθμένα και των φωνηέντων στα φτερά των γλάρων, μας θυμίζει τα της εξέλιξης της γλώσσας ως προς τη γεωγραφία. Στις βόρειες γλώσσες η χρήση των φωνηέντων είναι μικρότερη απ’ ότι στις κοντά στον ισημερινό όπου η χρήση των  φωνηέντων είναι μεγαλύτερη αφού μέσω αυτής διευκολύνεται η αποβολή θερμότητας. Ουσιαστικά δεν αποσκοπεί παρά να δώσει την έμφαση που χρειάζεται για να καταδείξει την ανεπάρκεια ενός μόνου, προϊόν και αυτό της ανθρώπινης εξέλιξης σε συνάφεια και με το χώρο, από τα μέσα, μέσω των οποίων πραγματώνεται η ανθρώπινη έκφραση.
Έχοντας συνειδητοποιήσει τα ανωτέρω ο ποιητής αποφασίζει [ή μήπως δεν αποφασίζει, αλλά “το πέλαγο που τον διάλεξε”;] να εκφραστεί, μέσω ενός λόγου με έντονα συμβολικά και ονειρικά στοιχεία που συνοδεύουν χωρίς να σκιάζουν την ποιητική καταγραφή του βιώματος και του ανεκπλήρωτου, έχοντας περάσει το υλικό του από πολλαπλές αποστάξεις που προσθέτουν ποιητικά, ώστε αυτό πλέον να αποκτήσει τη μέγιστη πυκνότητά του, πέρα από την οποία κάθε περαιτέρω επέμβαση θα επέφερε ποιοτική υποβάθμιση.

“Γονατιστός στα πόδια της νύχτας”
“Τόσες και τόσες νύχτες”
Με “το αποτύπωμά της επάνω του”
“Λογαριάζει απόψε / να πει μια απ’ τις ιστορίες του”
“Για το διαπραχθέν έγκλημα”
Θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε πως
Χωρίς “να ενοχλεί κανένα”
“Δεν έχει να πει τίποτε”
ή άντε πως «γεμίζει τα κοφίνια / με τα ίδια, κάθε χρόνο, παρολίγον ποιήματα”.

Διαπιστώνοντας ο ποιητής Δημοσθένης Μιχαλακόπουλος πως είναι πολύ “δύσκολο” να “τραγουδήσει κανείς κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας” μαζεύει τα πλησίον (;) του φωνήεντα και σύμφωνα, ανεβαίνει στο “στρώμα” (το κατάστρωμα / οδηγός στο πέλαγο της νύχτας – το χώρο των ονείρων, του έρωτα και του βασάνου) από το οποίο μας λέγει αφενός πως “δεν φαίνεται τίποτα!” αφετέρου πως κατέχει “καλά φυλαγμένα χαρτονομίσματα χρόνου” αφήνοντάς μας όμως να εννοήσουμε πως “είναι πλαστά”. Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την εξαιρετική ποιητική συλλογή “ημeρολόγιο στρώμαtος.κομ” το σίγουρο είναι πως ο αναγνώστης θα παραδεχθεί και αυτός πως στα σίγουρα πρόκειται για “αυταπατεώνα κατά συρροή”.