Αυγέρη Σοφία: σύντομο βιογραφικό, εργογραφία

24grammata.com/ προσωπικότητες

ΣΠΟΥΔΕΣ
·    Μεταπτυχιακό δίπλωμα με Άριστα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ .
·    Μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας εξειδίκευσης από το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
·    Μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας εξειδίκευσης στη διαπολιτισμική Παιδαγωγική και Διδακτική από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών .
·    Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του ΔΠΘ, υπό την επίβλεψη του Θ. Καραφύλλη, με θέμα τα αναλυτικά προγράμματα Ιστορίας για το Λύκειο από το 1974 και μέχρι το 1999.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
*Περιοδικό Θέματα Ειδικής Αγωγής , τ. 57: Oρισμένες βασικές διδακτικές στρατηγικές για το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο και σε τμήματα με μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
* Περιοδικό Special education: Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία του ιστορικού μαθήματος στην Α Γυμνασίου
*Περιοδικό Special education: Ενσωμάτωση των μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες κάθε τύπου στη Β/θμια εκπαίδευση
*Πρακτικά 13ου Διεθνούς Συνεδρίου ΚΕΔΕΚ: Γνωρίζοντας τους πολιτισμούς των “άλλων”: ανοίγοντας πένα παράθυρο στο μάθημα Ιστορίας της Α Γυμνασίου.
*Επιθεώρηση εκπαιδευτικών θεμάτων του ΠΙ, τ. 2011: Aνάπτυξη των ενσυναισθητικών δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από το μάθημα της Ιστορίας της Α Γυμνασίου.
*Tα εκπαιδευτικά,  τ. Ιανουαρίου 2012: Ένα project διερεύνησης της οικογενειακής και τοπικής Ιστορίας με εθνογραφικές μεθόδους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΔΙΗΜΕΡΙΔΕΣ
·    Θεσσαλονίκη, 2005, διημερίδα τμήματος ειδικής Αγωγής Βόλου: Διδάσκοντας Ιστορία στην Α Γυμνασίου.
·    Κομοτηνή, 2008, ημερίδα τμήματος Εθνολογίας ΔΠΘ: Aπό την Ανθρωπολογία του Σχολείου στην Ανθρωπολογία στο Σχολείο: Μια αναστοχαστική προσέγγιση
·    Κομοτηνή, 2008, ημερίδα τμήματος Εθνολογίας ΔΠΘ, σε συνεργασία με μαθητές πολιτιστικού προγράμματος του 1ου Λυκείου Ξάνθης: Από πού κρατάει η σκούφια μας – Διερευνώντας τις εθνοτικές μας ταυτότητες στο Σχολείο.
·    Θεσσαλονίκη,2010, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διημερίδα Πειραματικών Σχολείων: Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από το μάθημα της Ιστορίας.
·    Αλεξανδρούπολη,2010, Διεθνές Συνέδριο ΚΕΔΕΚ: Γνωρίζοντας τους πολιτισμούς των “άλλων”: ανοίγοντας πένα παράθυρο στο μάθημα Ιστορίας της Α Γυμνασίου.
·    Κομοτηνή, 2011, Συνέδριο, «Μετακινήσεις πληθυσμού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1940»: Τα «ντουρντουβάκια»: μετακινήσεις πληθυσµού από τη βουλγαροκρατούμενη Ξάνθη για αναγκαστική εργασία στη Βουλγαρία
·    Ξάνθη, 2011, Ημερίδα  υπό την αιγίδα του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, Η ένταξη των μαθητών με αναπηρίες ή / και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο Γενικό Σχολείο: Eνσωμάτωση μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή και αναπηρίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Προκλήσεις και Προοπτικές.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Επιλογή διδακτικού υλικού  και ενσωμάτωσή του στο επιμορφωτικό υλικό του ΥΠΕΠΘ με τίτλο “καλές διδακτικές πρακτικές”

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=76376
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=145909&categoryid=11
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=144468&categoryid=6
http://fthrace.blogspot.com/2011/04/1-6-2011-830.html
http://eteriafotografizontas.blogspot.com/2011/06/1940-1-3-201-1.html