Ράλι στην τιμή των σιτηρών

24grammata.com / επικαιρότητα / οικονομία

Άνοδος των τιμών λόγω ξηρασίας και…κερδοσκοπίας

γράφει ο Γιάννης Φιλιππάκος (οικονομολόγος)

Η τιμή των σιτηρών στο χρηματιστήριο του Σικάγου ανέβηκε 42% τον Ιούλιο, ενώ από τον Ιούνιο έχει ενισχυθεί κατά 67%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1959. Η κατάσταση στην αγορά σιτηρών θυμίζει το 1972, όταν η καταστροφή της σοδειάς στην πρώην Σοβιετική Ένωση ανάγκασε τους Σοβιετικούς να αγοράσουν σιτηρά από τις ΗΠΑ.

Τα αίτια της ανόδου

Γιατί, όμως πρόκειται να πούμε το ψωμί ψωμάκι;

α.Τα αίτια ανόδου της τιμές των σιτηρών είναι η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη Ρωσία (αποτέλεσμα της ξηρασίας είναι και και φετινές καταστροφικές πυρκαγιές). Ξηρασία δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία και το Καζακστάν. Οι τρεις παραπάνω χώρες είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων σε εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο.

β. Η ξηρασία δεν αναιρεί και τις παλαιές δικαιολογίες ότι τάχα έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες του πλανήτη (τρώει περισσότερο μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού πληθυσμού) και ότι έχει περιοριστεί η καλλιεργήσιμη γη, αφού ένα σημαντικός μέρος της χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

γ. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικότερο ότι, δηλαδή, όλο και περισσότερο funds ανακαλύπτουν στα τρόφιμα μια νέα κερδοφόρο πηγή για τη δημιουργία νέων χρηματιστηριακών υπεραξιών με αποτέλεσμα να αυξάνουν τεχνητά την τιμή των σιτηρών