Ο επίκαιρος Δημ.Ταγκόπουλος (περ. Νουμάς)

εάν (ένθετο του 24grammata.com)/ κριτική

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

αποκλειστικά στο 24grammata.com

Ο Δημήτριος Ταγκόπουλος (1867 -1926), Ιατρός στο επάγγελμα, υπήρξε πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Λογοτεχνικού περιοδικού “Νουμάς”1. Πρωτοκυκλοφόρησε το περιοδικό του, το 1903, σε μια εποχή δύσκολη (με πολλές ομοιότητες με τη σημερινή). Είχε προηγηθεί η χρεοκοπία, ο ατυχής πόλεμος του 1897, τα Ευαγγελικά (1901), ενώ την ίδια χρονιά(1903) θα εκδηλωθούν τα Ορεστειακά.

Ο “Νουμάς” (1903 – 1931, με διακοπές: 1917-1918, 1924-1929) θα γίνει το μαχητικό όργανο των Δημοτικιστών (Ψυχάρης, Πάλλης, Παλαμάς, Εφταλιώτης, Χατζόπουλος – το 1901 είχε εκδώσει τη λογοτεχνικό περιοδικό “Τέχνη” με αξιόλογες λογοτεχνικές αναφορές, δίχως μαχητικότητα-, Δελμούζος, Γληνός, Σκληρός κ.ά.) και θα πρωτοστατήσει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Για να καταλάβετε πόσο πολύ ομοιάζει το λυκαυγές του 20ου αιώνα με το λυκαυγές του 21ου αιώνα διαβάστε το παρακάτω κείμενο του Ταγκόπουλου,  το οποίο έγραψε το 1909 μετά από μία αντικυβερνητική διαδήλωση, που έγινε τον Φεβρουάριο του 1909:

Αμυαλοσύνη

Διαδήλωση, λοιπόν και κουμπουριές και αίμα. Γιατί; Για να πέσει ο Θεοτόκης και ναρθει ο Ράλλης. Για να πέσει ο Ράλλης και νάρθει ο Θεοτόκης. Σα να μην τους ξέρουμε και τους δύο τους, σα να μην τους είδαμε, σα να μη τους κάναμε τόσες και τόσες φορές πρωθυπουργούς δίχως κουμπουριές και σα να μη τους ρίξαμε τόσες και τόσες φορές δίχως αποκρηατικά ξεφωνητά και μασκαραλήκια. Κρίμας τα λαρύγγια που ξεσκιστήκανε, κρίμας το αίμα που χύθηκε…

Κάποιος είπε την Τετράδη το βράδυ, πως είντουσαν περιττά όλα όλα…και διαδηλώσεις και κουμπουριές και πετροβολήματα και πως μια μπόμπα κατά της Βουλής θαν τα ξεδιάλυνε όλα. Περιττή κι η μπόμπα. Θα ξεσκλαβωθούμε από τη μια βουλή για να σκλαβωθούμε στην άλλη, που θάρθει κατόπι της. Αν κρατάμε τη μπόμπα στα χέρια μας, ας μην τη ξοδειάσουμε ρήχνοντας τηνς κατά της Βουλής. Ας τη ρήξουμε κατά του ίδιου του εαυτού μας, ας μπομπαρδίσουμε την ίδια την ψυχή μας.

Τότε και μόνο τότε, αποχτώντας καινούρια ψυχή, όλα θαν τα ξανακαινουργιέψουμε δίχως διαδηλώσες και δίχως κουμπουριές ακόμα και δίχως μπόμπες” (διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτότυπου)

σημείωση

  1. Η επιλογή του ονόματος “Νουμάς” δεν έχει καμία συμβολική σημασία, όπως θα υποστηρίξει αργότερα ο Ταγκόπουλος. Ως γνωστόν το όνομα “Νουμάς” παραπέμπει στον πρώτο νομοθέτη της Ρώμης Πομπίλιο Νουμά (8ος-7ος αιώνας π.X.) ή στον Νουμά Ρουμεστάν, τον ήρωα του Αλφόνς Ντωντέ.

Διαβάστε επίσης

  1. Αρχείο όλων των τευχών του περιοδικού Νουμάς κλικ εδώ
  2. Πλάι στην Αγάπη, κοινωνικό μυθιστόρημα, Δημ. Π. Ταγκοπούλου, ebook του 24grammata.com κλικ εδώ