Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

νέο emagazine KAΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ένθετο του 24grammata.com, αρχισυνταξία: Απόστολος Θηβαίος

Υδρόγειες αναζητήσεις στον κόσμο των πραγμάτων

 

πρώτη αναζήτηση: “καπνός” δες και εδώ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος
Στην Ελλάδα η ιστορία του καπνού είναι απόλυτα ταυτισμένη με την οικογένεια Καρέλια. Ο Γεώργιος και Ευστάθιος Καρέλιας ιδρύουν το 1888 μια μικρή βιοτεχνία, ένα κοφτήριο, το οποίο αναλαμβάνει να πουλά έτοιμες σακκούλες καπνού στις γύρω περιοχές και χωριά. Η Μεσσηνία δεν συνιστά περιοχή παραγωγής καπνού και ως εκ τούτου η προμήθεια της πρώτης ύλης, πραγματοποιείται με καίκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.
Η εταιρεία παραμένει άγνωστη στην ευρύτερη, ελληνική επικράτεια, ενώ μες στα γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου έχει αποκτήσει σπουδαία φήμη. Η κατάσταση αυτή θα μεταβληθεί και η εταιρεία Καρέλιας θα εισαχθεί σε μια νέα εποχή ραγδαίας ανάπτυξης όταν μετά το 1916 πραγματοποιεί την πρώτη εισαγωγή μηχανής κατασκευής και συσκευασίας έτοιμων τσιγάρων.
Η νέα, βιομηχανική εποχή θα παρασύρει την εταιρεία σε μια άνευ προηγουμένου πορεία ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας και την εντυπωσιακή ανάπτυξη της. Μόνο όταν θα προκύψουν οι έντονες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Καρέλια θα ανακοπεί αυτή η εξέλιξη με βίαιο τρόπο. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται ακόμα τη συγκλονιστική διαμάχη μεταξύ της  Ινούς Καρέλια, εγγονής του Ευστάθιου και του Κώστα Καρέλια. Η άρνηση, κατά την εγγονή Καρέλια, του τελευταίου να της αποδώσει τις νόμιμα, κληροδοτημένες μετοχές αποτελεί την αιτία της σύγκρουσης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Παρόλες όμως τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της  η εταιρεία παραμένει ανθηρή, παρουσιάζοντας  σημαντική πρόοδο στα επίπεδα πωλήσεων, αλλά και στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Η κασετίνα, «Ρεξ», «Λουξ», «Λήθη», συνιστούν μόνο μερικά από τα προϊόντα καπνού που παρήχθησαν από την εταιρεία Καρέλια και μονοπώλησαν την ελληνική αγορά για πολλά χρόνια.