Oι Έλληνες λογοτέχνες της Γερμανίας (Σ. Σαμψούνης, Α. Μάινας, Λ. Στέφου, Μ. Πατεντάλης). Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών Γερμανίας.

24grammata.com/ καλλιτεχνική ζωή αποδήμων/ ιστορία της Λογοτεχνίας

Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες λογοτέχνες της Γερμανίας (Σ. Σαμψούνης, Α. Μάινας, Λ. Στέφου, Μ. Πατεντάλης). Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών Γερμανίας.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Μιχάλης Πατένταλης γεννήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας, μεγάλωσε όμως στην Προσοτσάνη Δράμας. Σπούδασε Θεωρία και Αρμονία της Μουσικής και ασχολήθηκε με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το ραδιόφωνο. Από το 1996 εργάζεται στο τμήμα ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ντύσελντορφ. Είναι πρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων συγγραφέων στη Γερμανία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε έξι διαφορετικές γλώσσες, έχει βραβευτεί στο διαγωνισμό του «Αντώνη Σαμαράκη» και τo διήγημά του «Το υπέροχο χαμόγελο της Ανν Εβίλ» έγινε σενάριο, σε σκηνοθεσία Α. Μπαφαλούκα. Δημοσιεύσεις: «Η μυωπία μιας πόλης» (ποιήματα, ελληνικά-γερμανικά, Romiosini 1998), «Cilete Contour» (ποιήματα-διήγημα, ελληνικά-γερμανικά, Romiosini 2002), «O Μισθοφόρος Μινώταυρος» (διηγήματα, εκδόσεις University Studio Press 2008).


Ο Σεβαστός Σαμψούνης ζει στη Φραγκφούρτη, εικονογραφεί, γράφει μυθιστορήματα και ποίηση, αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες και είναι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων συγγραφέων στην Γερμανία. Ασχολείται επισης και με τη γαστρονομία.
Έργα του:
«Η ακολουθία της Αλώσεως» (ποίηση, εκδόσεις Πλοηγός 1995),
«Η επικίνδυνη συνήθεια να αισθάνομαι» (μυθιστόρημα, εκδόσεις Β. Κυριακίδη 2005) και «Αστροπαλαμίδας, ο προστάτης των ζώων» (εικονογράφηση στο παραμύθι της Ελένης Δεληδημητρίου-Τσακμάκη, εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ 2009).

Ο Αλέξιος Μάινας έχει ελληνογερμανική καταγωγή. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Ζει τα τελευταία χρόνια στο Brühl, κοντά στην Κολωνία και σπουδάζει φιλοσοφία στη Βόννη. Ασχολείται με τη λογοτεχνία γράφοντας και στις δύο γλώσσες. Διοργανώνει λογοτεχνικές βραδιές σε Ελλάδα και Γερμανία μόνος του και με την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία. Ύπο έκδοση στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης είναι η ποιητική του συλλογή «Το περιεχόμενο του υπόλοιπου».

Η Λουκία Στέφου γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδας το 1959. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στην Αθήνα και έκανε τη διατριβή της στη νεοελληνική και βυζαντινή φιλολογία στο Freie Universität του Βερολίνου. Από το 2008, με απόσπαση από την Ελλάδα, διδάσκει στο Κρατικό Ευρωπαϊκό Σχολείο Βερολίνου και είναι επιστημονική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Νεοελληνικής και Βυζαντινής φιλολογίας στο Freie Universität. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις. Η μετάφρασή της «Ο Έμπορος» του Τ. Μ. Πλαύτου ανέβηκε σε σκηνοθεσία Β. Κυρίτση στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα. Έχει γράψει ποίηση, διηγήματα και ένα μυθιστόρημα.


Πηγή:www.ellasnet.de

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας από τον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Πατένταλη (www.gga-brd.de):
«Με την ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, το Δεκέμβρη του 2006, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια λογοτεχνική πλατφόρμα, πάνω στην οποία συναντιούνται όλοι όσοι ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την λογοτεχνία των Ελλήνων της Γερμανίας.Η ΕΕΣ απορρίπτοντας το επιχείρημα «Ελληνική λογοτεχνία είναι μόνον αυτή που είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα» στηρίζει την ελληνικότητα ενός συγγραφέα της διασποράς στις μεταμορφώσεις που υφίσταται ο συγγραφέας και το έργο του ανάμεσα στις δύο κοινωνίες που ζει και δημιουργεί, ανεξάρτητα σε ποια από τις δύο γλώσσες γράφει. Για την ΕΕΣ Έλληνας συγγραφέας είναι αυτός που «σκέφτεται ελληνικά». Τα μέλη της ΕΕΣ με το συγγραφικό τους έργο, γραμμένο είτε στην ελληνική είτε στην γερμανική Γλώσσα λειτουργούν ως λογοτεχνικά συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική κοινωνία. Ειδικά για την γερμανική κοινωνία η ύπαρξη μιας τέτοιας Εταιρείας είναι πολύ σημαντική μιας και δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα, μέσα από την λογοτεχνία, να κατανοήσει καλύτερα την πολυπολυτισμικότητα της ίδιας του της χώρας. Τέλος θέλω να αναφέρω πως εμείς, οι συγγραφείς της Γερμανίας, θέλουμε και ευελπιστούμε να αποτελέσουμε μαζί με την ΕΕΣ ένα εργαστήρι σκέψεων που θα λειτουργήσει ως βάλσαμο στην πνευματική μοναξιά της κοινωνίας μας, αποκαλύπτοντας, μέσα από το έργο μας, την κρυμμένη ομορφιά της ζωής, αφαιρώντας την μονοτονία που μας φθείρει, δίνοντας διέξοδο στις άναστρες νύχτες μας.»