Οι αρχαίες ποιήτριες ΜΥΡΤΗΣ και ΚΟΡΙΝΑ

24grammata.com culture WebTV

Οι αρχαίες ποιήτριες ΜΥΡΤΗΣ & ΚΟΡΙΝΑ

Από ντοκιμαντέρ του Οπτικοακουστικού Αρχείου της ΕΡΤ (http://www.ert-archives.gr/). ΕΣΜΕΝ ΟΙOΝ ΕΣΜΕΝ. . . ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΠΦΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΗ: Κεφάλαια 8,9,10

Κεφάλαιο 8
Πλάνο σε αρχαιολογικό χώρο το οποίο ανοίγει και βλέπουμε τον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ. Μιλάει για τη θέση της γυναίκας στη ΛΕΣΒΟ, η οποία ήταν διαφορετική από άλλες περιοχές, ενώ δεν ξέρουν με ακρίβεια ποια η θέση των γυναικών ποιητριών σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βοιωτία. Αναφέρεται στη ΜΥΡΤΗΣ ποιήτρια από τη Βόρεια ΕΥΒΟΙΑ, καθώς και στην ΚΟΡΙΝΑ που διασώζονται και αρκετά ποιήματά της. Στο πλάνο βλέπουμε και αρχαιολογικά ανάγλυφα. Ακούμε γυναικεία φωνή και μετά βλέπουμε τη γυναίκα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο να κάθεται και να διαβάζει απόσπασμα ποιήματος.

Κεφάλαιο 9
Πλάνο πάλι στον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ. Αναφέρεται στις δύο ποιήτριες και στον ΠΙΝΔΑΡΟ, λέγοντας ότι υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Κεφάλαιο 10
Πλάνο που κινείται σε αρχαιολογικό χώρο, βλέπουμε διάφορα γλυπτά και ανάγλυφα. Παράλληλα ακούμε τον ΚΩΣΤΑ ΧΩΡΕΑΝΘΗ, να μιλά ειδικότερα για την ποίηση της ΚΟΡΙΝΑΣ. Ακούμε μία γυναικεία φωνή να διαβάζει απόσπασμα ποιήματος της ΚΟΡΙΝΑΣ.