“Οι άθλιοι των Αθηνών” – Ι. Κονδυλάκης

Ι. Κονδυλάκης

το ebook επιμελήθηκε το φιλολογικό σπουδαστήριο “Γ. Δαμιανός” (απόλυτη εξειδίκευση στη Θεωρητική Κατεύθυνση)

24grammata.com / ebook

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση του έργου “οι Άθλιοι των Αθηνών”

Περιγραφή: Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιωάννης Κονδυλάκης γεννήθηκε το 1862 στο χωριό Βιάννο της Κρήτης. Καταγόταν από οικογένεια οπλαρχηγών του 1821. Ήταν ακόμη νήπιο όταν η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Στον Πειραιά έμεινε για τρία χρόνια και το 1869 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου και τελείωσε το δημοτικό. Στη συνέχεια φοίτησε για μερικά χρόνια στο γυμνάσιο του Ηρακλείου και μετά ήρθε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βαρβάκειο. Το 1877 επέστρεψε στην Κρήτη για να βοηθήσει την επανάσταση που ξέσπασε εναντίον των Τούρκων και το 1884 επέστρεψε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Εκείνη την εποχή άρχισε να ασχολείται με την λογοτεχνία. Στην αρχή έγραφε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, δεν άργησε όμως να δημοσιεύσει και το πρώτο του διήγημα το 1884 στην εφημερίδα “Εστία”, το οποίο επαινέθηκε στο διηγηματικό διαγωνισμό εκείνης της εφημερίδας. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου, αλλά δεν πήρε ποτέ το δίπλωμα του.

Το 1885 εγκατέλειψε την Αθήνα και επέστρεψε στην Κρήτη όπου και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό Μώδι της Κυδωνίας, για ένα χρόνο . Έπειτα πήγε στα Χανιά και στο Ηράκλειο όπου άρχισε να γράφει πατριωτικά άρθρα στον τοπικό τύπο με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από τους Τούρκους. Έτσι ο Κονδυλάκης το 1889 βρέθηκε πάλι στην Αθήνα , όπου και εγκαταστάθηκε πια οριστικά.

Στην Αθήνα συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, όπως η “Εστία”, το “Άστυ” και το “Εμπρός”. Περισσότερο από 20 χρόνια έγραφε χρονογραφήματα με το ψευδώνυμο “Διαβάτης”. Ήταν δε τόσο πετυχημένα που ο Νιρβάνας τον ονόμασε “Πατέρα του Χρονογραφήματος”.

Επίσημα ο Κονδυλάκης εμφανίσθηκε στην Λογοτεχνία το 1884, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με το γενικό τίτλο “Διηγήματα”. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα “Οι Άθλιοι των Αθηνών”. Ακολούθησαν τα έργα “Η Γραμβούσα , επανάστασις εν Κρήτη”, “Η ολοκαύτωσις του Αρκαδίου”, “Όταν ήμουν δάσκαλος”, “Πρώτη Αγάπη”, “Ενώ διάβαινα”,
“Ο Πατούχας”, “Ζαμπελίου και Κριτοβουλίδου, Iστορία Κρητικών Eπαναστάσεων”, “Ημέραι κινδύνων και φόβου”.

Στο ενεργητικό του βρίσκονται ακόμα μεταφράσεις έργων του Λουκιανού. Ολόκληρο το έργο του Κονδυλάκη βρίσκεται συγκεντρωμένο στα “Άπαντα”, σε 4 τόμους που κυκλοφόρησαν το 1961. Ο Κονδυλάκης πέθανε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1920.

Συγγραφέας: Ι. Κονδυλάκης
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 431
Μέγεθος αρχείου: 40,2Mb

[Κατέβασέ το]