Γκράφιτι στις φυλακές Αυλώνα

24grammata.com/ εκπαίδευση/ ζωγραφική
Οι Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στο πλευρό των μαθητών του σχολείου των Φυλακών Αυλώνα.
Δημιουργία, χρώματα, όνειρα στους τοίχους των Φυλακών Αυλώνα από ελεύθερα και δημιουργικά πνεύματα.

Αν η Τέχνη είναι Λύτρωση, που θα έβρισκε καλύτερο μέρος να φωλιάσει;

για το σχολείο των Φυλακών διαβάστε και εδώ

Το φετινό Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα είχε θέμα <Ζωγραφική Τοίχου> και ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γ. Χαρβαλιάς αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα του Διευθυντή του Γυμνασίου και Λυκείου κ. Πέτρου Δαμιανού, συμβάλλοντας στην προετοιμασία του προγράμματος με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής.

Τη διοργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβαν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γιάννης Σκαλτσάς.
Με την αρωγή του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνου Σκανδάμη και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού και την ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών οι τοίχοι του καταστήματος δεν θυμίζουν τίποτα από το γκρίζο παρελθόν τους, ενώ το Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων του Αυλώνα αριθμούνται περίπου 380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, οι οποίοι μετά από παρότρυνση του σχολείου καθώς και του Διευθυντή του Καταστήματος κ. Παύλου Δουλάμη κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω Προαιρετικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα, με σκοπό μέσα από τη ζωγραφική να αναβαθμίσουν οι ίδιοι το χώρο τους. Να εκφράσουν με χρώματα και σχέδια τις σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες τους, τα συναισθήματά τους. Το Πρόγραμμα έγινε δεκτό με μεγάλη χαρά από τους μαθητές-κρατούμενους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους, αφού είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να δώσουν χρώμα και ζωή στο μουντό γκρι των τσιμεντένιων χώρων της φυλακής.
Έτσι περίπου 1000 τμ. τοίχου καλύφθηκαν από πρωτότυπα γκράφιτι.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη καθώς και ο Δήμος Ωρωπού.

Οι φοιτητές της ΑΣΚΤ που συμμετείχαν είναι οι :
Αλεξανδρής Αλέξανδρος, Αντώνη Αμαλία, Βαρβέρη Δέσποινα, Γκρίτζος Παναγιώτης, Δασκαλάκης-Λεμός Μανώλης, Δημοπούλου Δήμητρα, Δημοπούλου Κρήνη, Ευσταθιάδη Αναστασία, Καραγίαννη Παναγιώτα, Κιούσης Μιχάλης, Κοτζαμανόγλης Στέλιος, Λιανός Κωνσταντίνος, Μαρίογλου Βερόνικα, Μουράβας Γιάννης, Νιλολαίδη Κωτσάκη Δανάη, Οικονόμου Νίκος, Παγώνης Γαβριήλ, Παπαγεωργίου Βασίλης, Παπούλιας Κωνσταντίνος, Σπυρόπουλος Θεόδωρος, Τσακάλης Γιώργος, Τσάκαλος Βασίλης, Φωκέας Σωτήρης.

 

Comments are closed.