Π. Δέλτα – Ο Τρελαντώνης (δωρεάν ebook)

Πηνελόπη  Δέλτα

Από 01/01/ 2012 συμπληρώθηκαν 70 ημερολογιακά έτη από το θάνατο της Πηνελόπης Δέλτα. . Τα δημιουργήματά της, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, περί πνευματικών δικαιωμάτων, δεν ανήκουν πλέον στην οικονομική εκμετάλλευση των νόμιμων κληρονόμων της. Το ηλ. περιοδικό 24grammata.com  είχε ετοιμάσει τούτη την εργασία από το καλοκαίρι του 2011, την παρουσίασε τον Ιούλιο του 2011 και τότε είχαν συμπληρωθεί 70 έτη από το θάνατο της Δέλτα (πέθανε 2 Μαίου 1941) αλλά νομικός εκπρόσωπος των κληρονόμων μας ζήτησε τότε να το αποσύρουμε, γιατί (ανεξήγητα πως;) τα δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης έληγαν 31/12/2011. Το αποσύραμε και περιμέναμε τη λήξη αυτού του χρονικού περιορισμού για να παρουσιάσουμε τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα. , εντελώς δωρεάν, στο κοινό. Καλή ανάγνωση

24grammata.com / ebooks

[Κατέβασέ το]

Να που ο “τρελαντώνης” (βασισμένο στον παππού του Αντώνη Σαμαρά) ξαναμπήκε στη ζωή μας. Το πρότεινε ο κ. Καρατζαφέρης να το διαβάσει ο κ. Σαμαράς. Είδατε τι μορφωμένοι πρόεδροι κομμάτων κυκλοφορούν στην ελληνική πολιτική πιάτσα (μέχρι και ως πνευματικό ταγό, θα δούμε τον κ. Καρατζαφέρη). Ας μη πνιγούμε, όμως, στα μικροπολιτικά κουτσομπολιά. Απολαύστε τον “τρελαντώνη”, διαβάστε το μικρό αφιέρωμα στην Π. Δέλτα και ξεχάστε τους διασκεδαστικούς πολιτικούς μας

Περιγραφή: Η Πηνελόπη Δέλτα. γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δυο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, το γνωστό “Τρελαντώνη” του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη.

Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα. Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της. Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Δραγούμη τελειώνει το 1908, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η Δέλτα μετακόμισε στη Φρανκφούρτη το 1906 και το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Για την Πατρίδα”, εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά της, “Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου”. Το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909 την εμπνέει να γράψει το “Παραμύθι χωρίς όνομα” (1911).

Το 1913, η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1916 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεχθεί δήμαρχος. Ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και προσκαλούσαν συχνά στην εξοχική τους οικία στην Κηφισιά. Το 1925, εκδίδεται “Η ζωή του Χριστού”, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολυομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι το θάνατό της. Το 1929, ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας “Ρωμιοπούλες”, η οποία τελείωσε το 1939. Το πρώτο βιβλίο, “Το Ξύπνημα”, καλύπτει γεγονότα των ετών 1895-1907, η “Λάβρα” καλύπτει τα έτη 1907-1909 και το “Σούρουπο” τα έτη 1914-1920.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκαν άλλα τρία μυθιστορήματά της: ο “Τρελαντώνης” (1932), όπου περιγράφει τις περιπέτειες του αδερφού της, όταν όλα τα αδέρφια ήρθαν από την Αίγυπτο να περάσουν το καλοκαίρι με τη θεία τους (σε ένα σπίτι του Τσίλερ) στον Πειραιά, ο “Μάγκας” (1935), η ζωή στην Αλεξάνδρεια με τα μάτια του μικρού σκυλιού της οικογένειας, και τα “Μυστικά του Βάλτου” (1937), όπου η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1941, ο Φίλιππος Δραγούμης, εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του, Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα πρόσθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη. Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο -είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν. Πέθανε στις 2 Μαΐου[1]. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

Συγγραφέας: Π. Δέλτα
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 147
Μέγεθος αρχείου: 2Mb

διαβάστε και το “παραμύθι δίχως όνομα”

Διαβάστε επίσης: “στο σαλόνι της Πηνελόπης Δέλτα”

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τη ζωή της Π. Δέλτα