Η υπόθεση Νικολαΐδη δεν πρέπει να ξεχαστεί

Ο ομογενής Χάρης Νικολαΐδης γύρισε στο σπίτι του και κανείς πια δε μιλά
Αυτό, ακριβώς, είναι το πρόβλημα.
Απενεμήθη Βασιλική Χάρη και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι
Αυτό, ακριβώς, είναι το πρόβλημα.
Ήταν μια άτυχη στιγμή για τον άτυχο ομογενή
Αυτό, ακριβώς, είναι το πρόβλημα.
Τέλος καλό, όλα καλά
Αυτό, ακριβώς, είναι το πρόβλημα.
Δεν έχουμε σκοπό να ηρωοποιήσουμε τον ομογενή Νικολαΐδη ή τον οποιονδήποτε Νικολαΐδη. Δεν έχουμε καμία διάθεση να προβάλλουμε το συγγραφικό του έργο (δεν το γνωρίζουμε άλλωστε). Επιθυμούμε, όμως, να μην ξεχαστεί η υπόθεση του. Αυτό άλλωστε είναι το χρέος του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Η υπόθεση του είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικού αυταρχισμού και καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όταν η λήθη θα σκεπάσει τα μυαλά των σκεπτόμενων ανθρώπων θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα όλων εκείνων που σαπίζουν αδικαιολόγητα στα κάτεργα του πλανήτη, γιατί έτσι γουστάρει το εκάστοτε ανθρωποειδές που παριστάνει τον αυτόκλητο σωτήρα, αποκτά αμύθητο πλούτο εις βάρος του λαού του και εξευτελίζει τις ανθρώπινες αξίες, γιατί, απλά, έτσι γουστάρει.
Η περίπτωση του Νικολαΐδη
Ο Χάρης Νικολαΐδης είναι Ελληνοκύπριος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Έγινε γνωστός στη διεθνή κοινότητα λόγω του θλιβερού γεγονότος που υπέστη: φυλακίστηκε και παρέμεινε, έξι μήνες,  στα κάτεργα της Ταϊλάνδης, επειδή, άκουσον άκουσον, σε ένα βιβλίο του (τυπώθηκε σε 50 αντίτυπα από τα οποία πουλήθηκαν τα 7)  προσέβαλε τον πρίγκιπα της Ταϊλάνδης. Ο Νικολαΐδης ζει, σήμερα, ελεύθερος στη Μελβούρνη με την οικογένεια του.
Ο Χάρης Νικολαΐδης επισκεπτόταν συχνά την Ταϊλάνδη και δίδασκε Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο Τσιανγκ Μάι, ενώ έγραφε άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ (31 Αυγούστου 2009), ενώ ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην Αυστραλία με την κατηγορία ότι στο βιβλίο του Verisimilitudine (: αληθοφάνεια) προσέβαλε τον πρίγκιπα και τη βασιλική οικογένεια της χώρας, αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 15 έτη, σύμφωνα πάντα με το “Δίκαιο” της Ταϊλάνδης.
Εθίγη  ο Πρίγκιψ
Το επίμαχο απόσπασμα που προσέβαλε το πάμπλουτο πριγκιπόπουλο του πεινασμένου και ρακένδυτου λαού ήταν: «Από τον Βασιλιά Ράμα μέχρι τον Πρίγκιπα του Θρόνου, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι ξακουστά για τα ρομαντικά μπερδέματα και τις ίντριγκες που έχουν δημιουργήσει. Ο Πρίγκιπας είχε πολλές γυναίκες, με ή χωρίς γάμο, επίσημες ή απλώς παλλακίδες, για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή του. Μία από τις πρόσφατες συζύγους μάλιστα εξορίστηκε με ολόκληρη την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου και του γιου που είχαν αποκτήσει μαζί, όταν υπέπεσε στο σφάλμα της μη διακριτικότητας…». Το βιβλίο, αν και τυπώθηκε σε ελάχιστα αντίτυπα, μόλις 50, πούλησε εφτά (7) αντίτυπα στην Ταϊλάνδη αλλά ήταν αρκετά να προσβάλουν την Τιμή και την Υπόληψη του πρίγκιπος. Πρωτόδικα ο ομογενής καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη, αλλά η ποινή του μειώθηκε σε τρία.
Οι συνθήκες κράτησης
Τα μπουντρούμια θύμιζαν μεσαιωνικά κάτεργα. Τον κούρεψαν γουλί. Του έβαλαν ένα κοντό παντελονάκι. Ξυπόλητος. Με αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια για οποιαδήποτε μετακίνηση του.
Ο ίδιος αναφέρει σε μια επιστολή του: “η βρωμερή μυρωδιά των σάπιων σκουπιδιών, θα φύγει ποτέ από τα ρουθούνια μου; Θα περπατώ πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, κοιτάζοντας να μην τα πατήσω  με τα δάχτυλα των ποδιών μου; Η βρώμα που έχει λεκιάσει το δέρμα μου, θα μπορέσει ποτέ να ξεπλυθεί από πάνω μου; Πάει τόσος καιρός, που δεν έχω πιει ένα κρύο ποτό, που δεν έχω κάνει ένα καυτό ντους, που δεν έχω φάει ένα φαγητό στη σωστή θερμοκρασία. Δεν έχω χρησιμοποιήσει πιρούνι ή κουτάλι, ούτε καν πιάτο εδώ και τρεις μήνες. Τρώω μέσα από πλαστικές σακούλες. Σιχάθηκα να κάθομαι, να στέκομαι και να γονατίζω πάνω στο τσιμέντο.
Ξυρίζομαι και πλένομαι χωρίς καθρέφτη. Λαχταρώ ν’ αναπνεύσω καθαρό αέρα, χωρίς το φόβο της μόλυνσης. Θέλω τόσο πολύ να κοιμηθώ μια φορά καλά τη νύχτα, όχι όπως τις περισσότερες νύχτες εδώ, που τις περνώ μεταξύ ύπνου και ξύπνιου πάνω στο τσιμεντένιο πάτωμα. Μακάρι να μπορούσα να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα ιδιαιτέρως, χωρίς την παρουσία άλλων πενήντα ανδρών. (μετάφραση από http://christiannaloupa.blogspot.com)

Αποδόστε τιμές και σεβασμό στον άρχοντα
Κάπως έτσι έζησε ο ομογενής Χάρης Νικολαΐδης για περίπου έξι μήνες , ώσπου ο μεγαλειότατος και πολυχρονεμένος άρχοντας της Ταϊλάνδης του απένειμε Βασιλική Χάρη. Και δεν είναι λίγο ο ίδιος ο Bhumibol Adulyadej, 81 χρόνων, αν και είναι ο πιο πλούσιος εστεμμένος του πλανήτη (παρόλο που η χώρα του είναι από τις πιο φτωχές του πλανήτη) και όμως βρήκε το χρόνο να υπογράψει τη Χάρη του Χάρη. Να είναι καλά ο άνθρωπος! Ο Θεός να  δίνει πλούτη σ’ αυτόν και στην οικογένεια του  και φτώχεια στο λαό του.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική που σαπίζουν στη φυλακή χωρίς κανένα λόγο και αιτία. Για όλους αυτούς τιμήστε το μέγα Βασιλέα, που βλέπετε παρακάτω: σηκώστε το χέρι σας, ανοίξτε την παλάμη σας και ….χαιρετήστε με ολάνοιχτα τα δάχτυλα τον εύθικτο Μονάρχη. Αποδόστε την τιμή και την αναγνώριση της αξίας (δηλ. τον σεβασμό) που  του αξίζει.