η συγγραφέας Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά:σύντομο βιογραφικό

24grammata.com/ βιβλιοπαρουσίαση/ καλλιτεχνική ζωή των αποδήμων

Η Διονυσία, δευτερότοκη κόρη του αείμνηστου ιερέως Σπυρίδωνος Μούσουρα,  γεννήθηκε to 1940, στην όμορφη Ζάκυνθο, όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Αυστραλία ήλθε με το σύζυγο και τα δύο παιδιά τους το 1967.

Στην Μελβούρνη δίδαξε Ελληνικά στα Κοινοτικά Σχολεία, καθώς και στα Σαββατιανά Σχολεία Μοντέρνων Γλωσσών του Υπουργείου Παιδείας Βικτόριας για πολλά χρόνια. Σπούδασε Διερμηνεία/Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο R.M.I.T. της Μελβούρνης, τομέας στον οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι, επίσης, Επιμορφωτική Σύμβουλος του Καρκινικού Συμβουλίου Βικτόριας  και της Υπηρεσίας Διαβητικών Αυστραλίας,
Γράφει από νεαρή ηλικία. Πολλά από τα ποιήματα και διηγήματά της έχουν διακριθεί σε Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα, μερικά από αυτά, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες της ιδιαίτερης πατρίδας της. Έργα της δημοσιεύονται σε έντυπα Λογοτεχνικά Περιοδικά της Αυστραλίας και Ελλάδας καθώς και σε ηλεκτρονικά περιοδικά, στην Αυστραλία, Ζάκυνθο και Καναδά.

Έχει εκδόσει την ποιητική Συλλογή «Σκυφτές Ανεμώνες» στο βιβλίο «Τετραλογία» το 1996.
Συμμετείχε σε Ανθολογίες Ποίησης/Πεζού Λόγου στην Αυστραλία, Ελλάδα και Αμερική.
Η διηγηματική της Συλλογή «Ο Κραταιός Νόστος» εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο R.M.I.T. το 2000. Τόσο η «Τετραλογία» όσο και «Ο Κραταιός Νόστος» βραβεύτηκαν από το Αγγελίδιο Ίδρυμα σε Ετήσιο Παναυστραλιανό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας.

Το 2005, εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Τσώνης», η δεύτερη διηγηματική της Συλλογή, «Εκ Φιόρε και εξ Αντιπόδων», και το 2007, η δίγλωσση Ποιητική Συλλογή,  «Εν τη Πόλει της Μελβούρνης»  με Αγγλικό τίτλο,
«Words and Memories in Melbourne».

Η Διονυσία γράφει για συναισθήματα, ανθρώπινες σχέσεις και τη μεταναστευτική εμπειρία, μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων στις ιστορίες της.

Η Ζάκυνθος, όμως, βρίσκεται παντού στα γραπτά της. Tην ακολουθεί όπως η Καβαφική Πόλις.