η συγγραφέας Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη: σύντομο βιογραφικό

24grammata.com/ προσωπικότητες

Η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη εξελέγη Λέκτορας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως διδάκτωρ Γλωσσολογίας δίδαξε επί τρία έτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα «Κριτικός Γραμματισμός και ΜΜΕ». Επιστημονικά της βιβλία χρησιμοποιούνται ως συγγράμματα σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων (μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας), Καποδιστριακού Αθηνών (Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) και Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα).
Ως δημοσιογράφος έχει εργασθεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων («Χώρα», «Αδέσμευτος Τύπος», «Επενδυτής») και έχει διευθύνει περιφερειακά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Βουλή των Ελλήνων. Αρθρογραφεί τακτικά στον αθηναϊκό τύπο (εφημ. Βήμα κ.α.) και τον περιφερειακό. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά με Κριτές στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βιβλία της ίδιας:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ:
-Η λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων – Μια στάση απατηλής οικειότητας (επιστημονικό), εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, 2006.
-Το θέμα και το θύμα – Γλώσσα, Εκπαίδευση και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (επιστημονικό), εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, 2008.
-Η γλώσσα των ΜΜΕ στο σχολείο – Μια γλωσσολογική προσέγγιση για την προσχολική διαδικασία, εκδ. Λιβάνη, 2011.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ:
-Ματαιοδοξίες (μυθιστόρημα), εκδ. Λιβάνη, 2000.
-Λάθος για τρεις (μυθιστόρημα), εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, 2002, εξαντλημένο.
-Τα ταξίδια της Όλιβ (παιδικό παραμύθι), εκδ. Προπομπός, 2010.