Αμερικανοί φιλέλληνες

24grammata.com/ αλλοδαποί ελληνόφωνοι

γράφει ο Γιώργος Αποστολίδης
Oλα τα στοιχεία για τον φιλελληνισμό που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 καταγράφει, μέσα από ντοκουμέντα, η Φρειδερίκη Παππά στο λεύκωμά της

Πορτρέτα και ντοκουμέντα για την Επανάσταση του 1821, τον ρόλο που διαδραμάτισαν Αμερικανοί Φιλέλληνες και η αλληλογραφία των πρωταγωνιστών του ’21 με ηγέτες των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται σε ένα βιβλίο που καταγράφει άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

Οι ειδήσεις για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων έφτασαν στα τέλη Μαΐου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ενώ η Μεσσηνιακή Γερουσία με την υπογραφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη έστελνε διακήρυξη στους πολίτες των ΗΠΑ και ζητούσε συμπαράσταση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Στο Κογκρέσο
Ο αγώνας των Ελλήνων κέρδισε τη συμπάθεια της κοινής γνώμης και διοργανώθηκαν έρανοι για να συγκεντρωθούν χρήματα.
«Υπήρξαν πολλοί Αμερικανοί που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα του 1821 και έφεραν το ζήτημα στο Κογκρέσο ενώ μερικοί πολέμησαν ως εθελοντές. Αμερικανοί φιλέλληνες βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης και έχασαν στη ζωή τους στο Μεσολόγγι, το Ναύπλιο και το Ναβαρίνο» λέει η κ. Φρειδερίκη Παππά, η οποία μετά από μια μεγάλη έρευνα συμπεριέλαβε σε ένα βιβλίο όλα τα στοιχεία για τον φιλελληνισμό που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Επανάστασης.
Μια καταγραφή άκρως επίκαιρη -όπως λέει η συγγραφέας-, καθώς η 19η Απριλίου μόλις καθιερώθηκε ως Ημέρα του Φιλελληνισμού.
Ανάμεσα σε έγγραφα και ντοκουμέντα κ. Παππά ενέταξε και τα πορτρέτα διάσημων Αμερικανών φιλελλήνων τα οποία φιλοτέχνησε.
«Γεννήθηκα στην Ηπειρο και διαβάζοντας για τον Μάρκο Μπότσαρη, έμαθα ότι η κόρη του ερωτεύτηκε τον Ουίλιαμ Ουάσιγκτον, ανιψιό του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε στο Ναύπλιο.
Μου έκανε εντύπωση. Πώς ένας Ουάσιγκτον ήρθε στην Ελλάδα; Ετσι άρχισα να ψάχνω και ανακάλυψα τι έκαναν οι Αμερικανοί το 1821» λέει η κ. Παππά. «Βρήκα στοιχεία στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και άρχισα να ζωγραφίζω πορτρέτα Αμερικανών φιλελλήνων.
Το πρώτο στοιχείο είναι η επιστολή που έστειλαν από την Καλαμάτα, όπου ανακοίνωναν την απόφαση για ελευθερία ή θάνατο και ζητώντας βοήθεια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αλληλογραφία του Αδαμάντιου Κοραή με τον Τόμας Τζέφερσον, πρέσβη τότε των ΗΠΑ στο Παρίσι. Ενας Ελληνας ονόματι Ιωάννης Παραδείσης, στενός φίλος του Τζέφερσον, ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους».
«Υπήρξαν πολλοί πολιτικοί που έφεραν στο προσκήνιο την ελληνική επανάσταση.
Οπως ο μέγας ρήτωρ Γουέμπστερ από τη Μασαχουσέτη, ο οποίος έβλεπε μια ελεύθερη Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, την Κρήτη και την Κύπρο ως ένα ανάχωμα κατά της οθωμανικής βαρβαρότητας».

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Ο ιατρός Σάμουελ Χάου ήταν ένας από τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στην Επανάσταση. Οπως έγραφε «η πείνα και η γύμνια είναι ο χειρότερος εχθρός που έχουν οι Ελληνες». Εφτασε στην Ελλάδα το 1825 και έμεινε έως το 1827.
Ο Ουίλιαμ Ουάσιγκτον, αξιωματικός του στρατού, πολέμησε στο Μεσολόγγι και σκοτώθηκε το 1827 στο Ναύπλιο.
Ο Ιστγουικ Εβανς, δικηγόρος από το Ν. Χάμσαϊρ, πολέμησε στο Μεσολόγγι όπως και ο Τζορτζ Τζάρβις, ο οποίος σκοτώθηκε το 1828. Υπήρξαν αρκετοί ναυτικοί που έλαβαν μέρος στον αγώνα, όπως ο Τζον Αλεν στο Ναβαρίνο και την Κρήτη, ο ιατρός Τζον Γκετί καθώς και ο νέγρος ναύτης Τζέιμς Ουίλιαμς που υπηρέτησε στη φρεγάτα «Ελλάς» μαζί με τον Ανδρέα Μιαούλη.
Ο Τζόναθαν Μίλερ πολέμησε ως εθελοντής σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ναύπλιο, Αθήνα. «Αισθάνομαι σαν Ελληνας και με αυτούς είμαι έτοιμος να υποφέρω για την πίστη και την ελευθερία» έλεγε. Λίγο πριν φύγει ο Μίλερ, συνάντησε στη Λιβαδειά μια γριούλα με ένα από τα ορφανά της επανάστασης. Εκείνο το μικρό παιδί ο Μίλερ το πήρε μαζί του και το υιοθέτησε. Ο Λουκάς Μιλτιάδης Μίλερ υπήρξε αργότερα ο πρώτος Ελληνας στο αμερικανικό Κογκρέσο.
www.ethnos.gr